Zilishta2

Zilishta2

Дядо и баба се развеждат, за да могат да си купят общинско жилище във Варна

на дирекцията по общинска собственост Теодора Трендафилова. 

По нейни данни около 1400 са общинските апартаменти във Варна. От подадените 283 молби за закупуване, са одобрени 140. Най-много жилища – 80 на брой ще бъдат продадени в крайния кв. "Владиславово", а най-малко само три - в кв. "Аспарухово". Най-скъпият апартамент, който ще продаде общината е на стойност 160 000 лева. Той се намира в централния район "Одесос". Най-евтиното жилище пък е само за 10 414 лева в кв. "Владиславово". 

Припомняме, че с последното си решение, Общинският съвет във Варна промени Наредбата за общинските жилища и даде възможност наемателите им да купуват апартаментите по данъчна оценка. Местните парламентаристи решиха още, сделките да бъдат освободени от Данък добавена стойност /ДДС/, което допълнително намалява разходите при покупката им. 

Трендафилова не скри, че някой от наемателите са използвали трикове, за да се сдобият с имот. Пример за това са възрастна двойка, която не отговаряла на изискванията, тъй като съпругът имал предходна сделка. Така желанието на семейството да си купи апартамента довело до фиктивен развод. Впоследствие обаче се оказало, че има и друга пречка – жилището се оказало твърде голямо за обитаване само от един човек. За да не ги преместят в по-малък апартамент, се наложило двойката отново да сключи граждански брак. Те обаче си останали само наематели.

Днес+