Държавна Опера Варна присъжда за първи път Почетни грамоти XI Коледен музикален фестивал на 22 декември от 19:00 ч. за пръв път ще бъдат връчени Почетни грамоти в няколко категории. В категорията Партньори за Операта са откроени заслугите на: Община Варна за постоянно партньорство и изключително съдействие във всички художествени събития на Държавна опера Варна през 2010 г., специално за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал и Дворецът на културата и спорта за прекрасно партньорство по време на най-значимото художествено събитие за Държавна опера Варна през 2010 г. – първото издание на Опера в Летния театър.

 

Почетна грамота Бизнесът за Операта получава гранд хотел "Димят" за съдействие при провеждането на значими художествени събития за Държавна опера Варна през 2010 г. и изключителнo внимание към специални гост-диригенти и гост-артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал. В категория Медии за Операта признанието отива при Радио Варна за висок професионализъм в отразяването на всички важни събития в артистичния живот на Варненската опера, специално за продуцирането на клипове за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал. В категорията Журналист за Операта са отличени: Росица Кавалджиева, водеща на предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл на програма "Хоризонт", БНР за изключителен професионализъм в отразяването на XI Коледен музикален фестивал, специално за проникновените й интервюта с диригенти, режисьори, певци, оркестранти, балетисти, ветерани на операта и с оперната публика на Варна и на Виолета Гурнакова, журналист във вестник "Народно дело", за висок професионализъм в отразяване на всички важни събития в артистичния живот на културния институт през цялата година, специално за нейните репортажи и интервюта с изявени артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал. 

Почетна грамота личност за Операта се присъжда на Даниела Петрова, Председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии към 41-то НС на Република България, народен представител от Варна, за изключителна подкрепа в провеждане на артистичната политика на Държавна опера Варна през 2010 г., Почетния патронаж на първото издание на Опера в Летния театър и за активното й участие в законодателната дейност в областта на културата.

 

 

Днес+