EK1

EK1

ЕК спира временно пари, заради нарушения в община Бургас БНТ говорител на Европейската комисия, предаде Vesti. Писмото за това е било изпратено тази сутрин на българските власти.

Решението е взето след одитна мисия на Европейската комисия, която открила значителни пропуски при работата на системите за управление и контрол на обществените поръчки.
Европейската комисия е в контакт с националните власти, които трябва да направят подобрения и да нанесат корекции в Оперативна програма "Регионално развитие".
Парите са спрени временно и плащанията ще бъдат възстановени отново, след като Комисията сметне, че българските власти са предприели необходимите мерки за премахване на нарушенията, добави говорителят на Комисията.
Очаква се властите в София да изпратят отчет за предприетите мерки.
Не се уточнява за нарушения през кой период става дума, нито сумата на спрените пари.
Европейската комисия временно прекъсва плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развитието на туризма, като прекъсването се дължи поради огромните нарушения предимно в община Бургас.
Причината за тази мярка са резултатите от одитни доклади, извършени в периода 2009 – 2013 година.
В тях се визират конкретни нарушения на обществени поръчки, проведени от местната власт в Бургас, като е преустановено плащането на 90 милиона евро.
Проектите, които са одитирани и са открити нарушения, се отнасят за интегрирания градски транспорт в Бургас, "Асеновград-свещената порта на Родопите" и процедурата за достъп за хора с увреждания на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Предстои повторна проверка на обществените поръчки.