Еколози чистят защитена местност "Пода" Почистванате ще се състои на 5 юни (събота) в защитената територия, която се намира на пътя Бургас – Созопол. Всеки, който иска да допринесе за подобряване състоянието на заобикалящата ни среда и да стане съпричастен към отбелязването на най-големия световен ден за позитивни действия, свързани с околната среда може да се присъедини към нас.

На 5 юни (събота) 2010 година в 9:00 часа от частна автогара на ул. "Булаир" град Бургас (срещу Химическото чистене) с организиран транспорт ще стане предвижването до защитена местност "Пода". Участниците в кампанията ще се включат в почистването от битови отпадъци на плажната ивица в защитената територия.

След акцията по почистване ще бъде организирано наблюдение на редки видове птици, които се срещат в защитената местност и голяма част, от които в момента отглеждат своите малки в смесени колонии.

Инициативата за почистването на защитена местност "Пода" е част от дейностите за подобряване състоянието на Бургаските езера, която се организира в рамките на проект "Живот за бургаските езера" по програма "LIFE+" на Европейския съюз, изпълняван от БДЗП в партньорство с община Бургас.

На 5 юни 2010 година за тридесет и седми път се отбелязва световният ден на околната среда. Призивът избран от програмата на Обединените нации за околна среда през тази година е "Една планета, едно бъдеще – да съхраним биоразнообразието". Стремежът на такива дати от екологичия календар е да бъдат мобилизирани за дейности за запазване и популяризиране на биологичното разнообразие голям брой хора. Такива дейности, които да допринесат за подобряване на средата, в която живеем са засаждане на дръвчета, почистване на зелени площи, пътувания за наблюдение на птици и много други.