Еколози провериха жиците, няма мъртви птици

Те извършиха проверка на осем електропровода, разположени в северната част на Атанасовско езеро и езерото Вая през почивните дни.

 

Проучвания на потенциално опасните за птиците електрически стълбове ще се извършва всеки месец в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към финансовия инструмент на Европейската общност LIFE+. След събирането на достъчно информация ще могат да се направят изводи за влиянието на електропреносната мрежа върху птиците, обитаващи Бургаските езера.

Проверените тези дни електропроводи в близост до двете влажни зони са едни от най-опасните за птиците в региона. По трасето им в края на миналата година са регистрирани 20 смъртни случая на птици само за месец. Най-голям е бил броят на загиналите розови пеликани.

Изследванията в годините показват, че причина за загиването на птиците е сблъсъкът им с електропроводите или токов удар при кацането им върху стълбовете за почивка. Редовното обхождане на електропреносната мрежа, събирането на информация и нейното анализиране ще позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на една от най-сериозните заплахи и причини за смъртта на много видове птици застрашени от изчезване в световен мащаб.

В рамките на проекта "Живот за Бургаските езера" ще се работи в посока изграждане на сътрудничество с националната електрическа компания EVN за прилагането на съвместни мерки за изолирането на най-опaсните електрически стълбове, като се използват едни от най-добрите практики в тази област. В света съществуват различни модели изолатори за електрически стълбове, които могат да бъдат приложени и у нас.