"Есенни литературни празници" за 13 път в Бургас

Писателят, носител на званието "Почетен гражданин на Бургас", ще се срещне със студенти и преподаватели в БСУ, след това е предвиден авторски рецитал. Празникът на поезията - 1 октомври ще бъде отбелязан с поетичния спектакъл "Лирични вдъхновения". Автори от три поколения - връстници на Христо Фотев, зрели творци и от най-младото поколение ще четат свои стихотворения.

 

Празникът на прозата е на 7 октомври.

11 литературни премиери са включени в програмата на празниците. Милка Стоянова ще представи последната си книга "Отдалечаване от пейзажа", издадена на български и македонски. Георги Христов ще има премиера на "Нощта на богомолката". Иван Ненков ще представи "Тук някъде отвъд". 48 автори са включени в хайку антологията "Приливна вълна", чиято премиера е на 14 октомври. Режисьорът Симеон Димитров също ще се представи като автор на книгата "Траектории на отчаянието". Керана Ангелова ще изненада с новата си книга "Улицата на пеперудите".

Издателят Денчо Михов ("Либра скорп") ще дебютира и като писател. Той е автор на книгата "Въведение в маркучологията", която ще бъде представена на 20 октомври.

Стойчо Биячев ще отбележи своя 75-ти юбилей с нова книга - "Тайната на старата щолня".

Сред най-чаканите събития ще бъдат две премиери - "Докато паметта ми е жива" автобиографичната книга на режисьора Невена Тошева. На премиерата ще бъде прожектиран и нейния филм "Ателието" за художника Георги Баев. Специално за вечерта ще бъдат подредени картини на Джурлата от колекцията на Боян Радев.

Румяна Емануилиду е включена с две премиери на книгите "Театърът АБ" и "Юлияда". Първата проследява част от историята на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", а втората е посветена на театралната режисьорка Юлия Огнянова.

Литературните празници се организират от община Бургас съвместно с писателските дружества в града, Регионална библиотека "Пейо Яворов", художествената галерия "Петко Задгорски", НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", Държавна опера Бургас.

 

Снимка Етелка Пирева