IMG_9897

IMG_9897

Евро банката отпусна 7,9 млн. евро заем на Варна за 12 г.

и развитие. Лихвенияг процент е сбора от шестмесечен euribor, плюс надбавка от 2,8 % годишно. Заемът е за 12 години, с 3 години гратисен период. Средствата, осигурени от банката, са необходими за общинското съфинансиране, нужно за реализирането на най-големия проект на морската столица - "Интегриран градски транспорт", който е на стойност 115 млн. лева.

Договорът бе подписан днес в община Варна от Даниел Берг, представител за България на европейската финансова институция и кметът на морската община Иван Портних.

"Параметрите на договора, който подписваме днес, са много добри, затова благодаря на ЕБВР за ползотворното сътрудничество. Техни експерти ни помогнаха в  съкратени срокове да изготвим и договора за обществена транспортна услуга, нужен за финализиране на договора за доставка на новите автобуси", каза кметът. Той допълни, че в неделя е разговарял с премиера Пламен Орешарски по време на форум в Албена, организиран от Националното сдружение на общините. "Получих уверения от него, че съгласуването на договора за обществена транспортна услуга, което чакаме от месеци, ще се случи в рамките на няколко дни. Свършили сме всичко, което се изисква от нас, днес наш екип е в министерството на финансите и в управляващия орган на оперативната програма. Надявам се да се върнат с така дългоочакваното съгласувателно писмо. След това сме готови да направим и последната техническа стъпка – да подпишем договора за новите автобуси, за да могат да бъдат доставени във Варна до края на годината", каза Иван Портних.

Кметът допълни още, че общината получава от ЕБВР и грантови средства за техническо сътрудничество – около 350 000 евро, които ще бъдат използвани за анализ и изработване на нова транспортна схема на града и анализ на възможностите за паркиране в централната част – т. нар. синя зона. "Надявам се да получим препоръки за утвърдени в световен мащаб международни специалисти, които да направят качествени анализи и стратегия", каза Иван Портних.

"Финансираме проекта на Варна със средства на ЕС, затова благодарим на общината, че успешно го реализира. Това е първият ни договор с общината, отне ни около 20 години, за да го подпишем, затова се надявам следващите проекти да стават в по-кратки срокове", каза Даниел Берг, представител за България на ЕБВР.

"Това е добро начало за сътрудничество с общината, предстои да подпишем договор и с фонд ФЛАГ, който също работи активно с Варна. Затова се надявам добрите ни взаимоотношения да продължат още по-активно", каза той. По време на разговорите между кмета и представителите на банката са били обсъдени и други възможности за финансиране на важни инфраструктурни проекти в града.