Пакетът има за цел също така да помогне на туристическия сектор в ЕС да се възстанови след пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

Пакетът има за цел също така да помогне на туристическия сектор в ЕС да се възстанови след пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

Европейската комисия представя пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново след дългомесечно прекъсване при спазване на необходимите санитарни мерки.

Насоките на Комисията целят да осигурят на гражданите възможност да получат така необходимата почивка, отдих и освежаване. Веднага щом се установи, че здравната ситуация го позволява, хората трябва да имат възможност да се видят с приятелите и семействата си в собствената си държава от ЕС или в чужбина при спазване на необходимите мерки за безопасност и предпазване.

Пакетът има за цел също така да помогне на туристическия сектор в ЕС да се възстанови след пандемията чрез подкрепа за предприятията и грижа за това Европа да запази ролята си на водеща туристическа дестинация.

Свободното движение и трансграничните пътувания са от ключово значение за туризма. Държавите членки успяват да намалят разпространението на вируса и затова общите ограничения на свободното движение следва да се заменят с по-целенасочени мерки. Епидемиологичната обстановка не позволява всеобщото премахване на ограниченията и затова Комисията предлага поетапен и координиран подход, който започва с премахване на контрола между областите или държавите членки с достатъчно сходни епидемиологични ситуации. Подходът трябва също така да бъде гъвкав и да включва възможността за повторно въвеждане на определени мерки, ако епидемиологичната ситуация го изисква.

Държавите членки следва да се ръководят от следните три критерия:

  • епидемиологичната обстановка, особено в областите, в които положението се подобрява, въз основа на предоставяните насоки и картографска информация от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC);
  • възможността за прилагане на противоепидемични мерки по време на цялото пътуване, включително на граничните пропускателни пунктове, и също така допълнителни предпазни мерки, когато физическото дистанциране е трудно осъществимо, както и
  • икономически и социални съображения, като отначало се отдаде приоритет на трансграничното движение в ключови области на дейност, включително на пътуванията по лични причини.

Принципът на недискриминация е особено важен: когато една държава членка реши да разреши пътуването на своя територия или до определени региони и области на своя територия, тя следва да направи това по недискриминационен начин, а именно да го разреши от всички области, региони или държави в ЕС със сходна епидемиологична обстановка. Също така, всички ограничения трябва да бъдат премахнати без дискриминация за всички граждани на ЕС и за всички жители на тази държава членка, независимо от тяхната националност, и това следва да се прилага за всички области на ЕС със сходна епидемиологична обстановка.

Комисията задава обща рамка с критерии за безопасно и постепенно подновяване на туристическите дейности и разработване на санитарни протоколи за хотели и други форми на настаняване за защита на здравето на гостите и персонала. Тези критерии включват епидемиологични доказателства; наличие на достатъчен капацитет на здравната система за местните жители и туристите; стабилен надзор, капацитет за наблюдение и тестване, както и проследяване на контактите. Насоките ще позволят на хората безопасно да отсядат в хотели, къмпинги, пансиони на принципа "нощувка със закуска" или други обекти за почивка и отдих, да консумират в ресторанти, барове и кафенета, да плажуват и да посещават други места за отдих на открито.