Събитията в Бургас са планирани за май и юни. Снимка Лина Главинова

Събитията в Бургас са планирани за май и юни. Снимка Лина Главинова

Бургас ще бъде домакин на няколко събития в рамките на ротационното председателство на България на Съвета на Европейския съюз, което официално започва днес, 11-и януари. В Бургас ще се проведе изнесено заседание на КОРЕПЕР I (Комитет на постоянните представители на страните - членове), планирано за май месец.

Европейски морски ден - най-голямото годишно събитие на Европейската морска общност, организирано в партньорство с Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия и Министерство на транспорта ще се проведе на 31-и май и на 1-и юни). Събитието се очаква да събере над 900 представители на институции, организации и бизнес, ангажирани с проблемите на устойчивото развитие на морската околна среда и морските политики.
В морския граад ще се проведе и конференция "Към близки до нулевото потребление сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България" организирана съвместно с Министерството на енергетиката в периода 20-22 юни.
Ще бъде открита и изложбата "Скритите тайни на Черно море" в зала "Александър Георгиев - Коджакафалията", която може да бъде видяна от май до юли. Тя е съобразен с председателство на България на Съвета на Европейския съюз и поставя акцент върху морските археологически проучвания в българските води на Черно море, потънали селища и кораби.
Общинското предприятие "Морски знаци" ще изработва част от сувенирите на чуждестранните делегации, за което "Черноморие" вече писа.

С автентичен фолклор откриват Българското председателство

Морски знаци изработиха 100 несесера за председателството ни на ЕС