EK

EK

Еврозоната се отдалечава от България

различен начин на страните-членки в Европейския съюз. Възстановяването на Стария континент е реалност, но как да стане по-бързо това? Темата е особено щекотлива и занимава хората, интересуващи се от бизнес и икономика. Как се отрази кризата и какви са шансовете пред Европейския съюз? На тези въпроси отговори даде икономистът Георги Ганев от Център за либерални стратегии, на семира за журналисти, организиран от Европейската комисия у нас.

"Европейският съюз вървя нагоре, губейки своята конкурентноспособност. Но европейските бизнеси не можаха да овладеят кризата и това се отрази на безработицата. От 6% тя скочи на 12% в Европа, в България е над 12%. Най-сериозно е положението в Испания, където тя е над 25%", коментира процесите Ганев. Според него, първо ще се оправи финансовата система, а социалните системи ще се преформатират, така че по-малко да пречат. "Социалните помощи трябва да се персонализират, за да не увреждат стимула за работа на хората", смята Ганев. Бюджетите трябва да станат публични. Като пример за строги правила на бюджетиране, той даде Германия.

Евротемата бе продължена и от журналистката Ралица Ковачева, която разсъждава над въпроса: "Трябва ли да сме в Брюксел, за да сме в ЕС?". Според нея, липсва познаване и разбиране на основни понятия, процедури, принципи, както и липса на "превод от брюкселски", информиран обществен по темата ЕС. Тя засегна и начините, по които се информират българските граждани за ЕС, за отношението ЕС-България и за процесите, които протичат в съюза.