DSC_3668

DSC_3668

Фар-ът празнува 95 г. с награди - Румяна Емануилиду, заместник-главният редактор Силвия Шатърова и екипът на медията посрещнаха гостите на стилно парти в основния ресторант на интерхотел "България". Депутатите Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Иван Вълков, Петър Кънев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателят на ОбС Костантин Луков, кметът на Община Бургас Димитър Николов, кметът на Ахтопол Атанас Желязков, областните и общински председатели на БСП и АБВ бяха сред първите, които поднесоха своите поздравления за годишнината. DSC_3544Партито не пропуснаха и заместник-министърът по енергетика Жечо Станков и Живко Табаков - съветник на министъра по туризъм Николина Ангелкова. Празникът уважиха и ректорът на БСУ проф. Галя Христозова, Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов", директорът на художествена галерия "Петко Задгорски" - Георги Динев, Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие, пресаташетата на Областна управа - Елена Ясенова, на Община Бургас - Весела Йорданова, на "Митница Бургас" - Катя Иванова, на съда - Кремена Капралова, изпълнителният директор на балнеохотел "Поморие" - Бисерка Хънкова и други.DSC_3695

Празникът на Фарът се превърна в празник и за победителите в конкурсите за рисунка, есе и снимка, които ежедневникът организира. За годишнината на вестника издателят Димитър Николов получи статуетка от Българската асоциация на регионалните медии. "Черноморски фар" бе домакин и на годишните награди на БАРМ за публицистика. В Бургас се събраха представители на 25 регионални печатни издания, за да присъстват на връчването на отличията в отделните категории.
Журито в състав - Валерия Велева, Алексения Димитрова, Иван Михалев, Светослав Терзиев, присъди специална награда за фотоочерк за проекта "Кулите на светлината" на фоторепортера Татяна Байкушева, която пише и за нашия сайт "Черноморие". Проектът Байкушева реализира съвместно с "Черноморски фар", откъдето започна нейната кариера на фоторепортер.DSC_3688
Специална награда получи и главният редактор на "Фар"-а - Румяна Емануилиду.
На финала на вечерта бе обявена и сумата от 1 500 лева, събрана на празника. Домакините от вестника приканиха гостите си вместо букети и подаръци, да пуснат парички в една каса, които ще отидат за подпомагане на журналисти в нужда. "Първата помощ от 300 лева ще бъде за дългогодишния кореспондент на БНР в Бургас Росица Спасова", обяви Димитър Николов.
От няколко месеца журналистката има здравословни проблеми. Дружеството на журналистите и кореспондентите №33 в Бургас, част от което беше и Росица, преди няколко месеца я подпомогна финансово. Колегите от дружеството решиха да дадат част от парите от годишния си членски внос в помощ на Росица.
Останалата събрана сума ще бъде разпределена по предложение на ръководството на БАРМ.
Празникът на "Фар"-а продължи с музика и много настроение, което създадоха децата от Общински детски комплекс с ръководител Пепа Запрянова и "5-те сезона" и маестро Стефан Диомов.