DSC_2491-1

DSC_2491-1

Фар-ът с календар и конкурси за 95 г.

своя 95-ти рожден ден. 2015 година ще бъде наситена със събития, посветени на годишнината. Началото бе сложено с представянето на календара "Кулите на светлината". В него са събрани 12 фотографии на фарове по Южното ни Черноморие, снимани от Татяна Байкушева. Цветните фотоси бяха експонирани в залата на художествена галерия "Петко Задгорски", така че всеки гост на празника да може да им се наслади. Историята на фаровете и техните снимки ще бъдат събрани в пътеводител, чието издаване предстои.DSC_2520DSC_2502DSC_2511DSC_2416

"Кулите на светлината" събраха в художествената галерия областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателя на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков, заместник-кмета на община Бургас Красимир Стойчев, кметовете на Поморие - Иван Алексиев и на Ахтопол - Атанас Желязков, общественици, представители на съдебната власт, на арт средите и на четвъртата власт, бивши и настоящи журналисти, свързали живота си с "Черноморски фар". Сред тях бе и един от доайените на "Фар-"а - Кузман Кръстев. Почти през сълзи той не можа да скрие вълнението от възможността да присъства на празника, на който получи колаж с негови статии, публикувани на страниците на вестника. Специалният жест към него бе направен от издателя  на печатното издание Димитър Николов.

А екипът на вестника вече може да се похвали и с дегитализирано копие на първия брой на "Черноморски фронт" от 1920 година. Всеки читател на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас може да го разгледа на компютъра. "Ще дигитализираме всички броеве на вестника от неговата първа година на издаване", обеща директорът на библиотеката Мария Бенчева. Този своеобразен подарък е не само за свързалите сърцето и съдбата си с "Черноморски фар", но и за всички бургазлии.DSC_2429DSC_2462

Прието е на рожден ден празнуващият да получават подаръци и такива не липсваха. Но и екипът на вестника от своя страна беше подготвил изненада на кметовете на морските общини, чиито фарове са запечатани на страниците на календара. Те получиха рамкирани снимки на фаровете и бутилка вино, специална селекция за 95-я рожден ден на "Черноморски фар".

В годината на "Фар"-а ще бъдат определени победителите и в три конкурса, които печатното издание организира - за есе, за рисунка и за фотография. За победителите ще има специална награда.DSC_2523DSC_2532

В ролите на водещи на вечерта влязоха Силвия Шатърова - заместник-главен редактор на "Черноморски фар" и радио водещият Петър Генчев. Интересни моменти от историята на вестника сподели главният редактор Румяна Емануилиду.

Празникът продължи с коктейл. Въпреки че Средец не е морска община, кметът Иван Жабов бе сред гостите на тържеството. Той поздрави издателя и журналистите и им благодари за съвместната работа.

Екипът на сайт Черноморие подари на рождениците ръчно изработен часовник - уникат, за да им напомня винаги за часовете за оперативки и да отброява щастливите мигове, които ще прекарат заедно в "Черноморски фар".