Metyl

Metyl

Филм с Деси Слава - събитие на "Златна роза"

разказва една история, тръгнала още от контракултурата на 60-те, но по един постмодерен начин, посочи проф. Вера Найденова. 

По време на срещата със създателите на продукцията се чуха и термини като mockumentary, rockumentary, дори talk fiction. Това е един привидно документален филм, който показва сблъсъка между бунтарството на рока и конформизма на чалгата в лицето на певицата Деси Слава, заяви водещата на пресконференцията Боряна Матеева. 

Филмът използва езика на документалното кино, но като цяло не е документален, разкри пък режисьорът и сценарист Ясен Григоров. По думите му "Малък-голям" е композиран около една действителна история, тази на траш групата "17. XII" (бивша "Джангър" и "Хадес"), но все пак сценарий има и той е подготвен преди изповедта на групарите. Посланието ми е отправено към младия човек, който трябва да устои на големината на мечтите си, каза още Григоров. Той добави, че повечето от включените във филма клипове са първи за представените банди – Melekh, Sisters of Radomir, Past Redemption и др. Колкото до другото главно действащо лице – Деси Слава, единственото общо с нейната лична история била връзката й с човек от метъл средите преди години, както и срамът й, че е трябвало да запее чалга, за да се издържа. Режисьорът каза още, че има идея за национално представяне на "Малък-голям", с участие на метъл бандите и може би на самата Деси Слава, но засега това е само проект. 

В пресконференцията днес взеха участие и създателите на "№1" – Атанас Христосков и Явор Михайлов. 

Филмът третира темата за детското насилие, мястото на семейството и училището в този особено остър проблем, както и личната отговорност на всеки един от нас. По думите на създателите на "№1" далеч по-важна за тях е срещата на филма им с учениците, отколкото чисто комерсиалния показ по кината.

Днес+