Филмът е посветен на музиканта Димитър Воев

Филмът е посветен на музиканта Димитър Воев

Българският документален филм "Воев" ще бъде показан извънредно на 7-ми април от 15:00 часа в Бургас в рамките на XX "София филм фест на брега". 77-минутният филм разказва за живота и творчеството на Димитър Воев – музикант, поет и артист, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години, създател на групата "Нова генерация". Музиката и дълбоките му поетични метафори отразяват "бунта на младите" по времето на соцреализма, описват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят чрез своята непреходност и до днес.

Режисьор на филма е Биляна Кирилова, а сценарият е на Биляна Кирилова, Неда Миланова и Валерия Стойкова. Във филма се чува музика на Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра, а в ролите са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева – Воева, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров.

Билети могат да се купят на касата в Културен дом на НХК, като цената на единичен редовен билет е 8 лева, а за пенсионери и учащи - 5 лева.

20-ият "София филм фест на брега" ще се проведе от 31-ви март до 8-ми април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас. Той се организира от сдружение "Арт фест", с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия