Прожекцията е планирана за 25 юли

Прожекцията е планирана за 25 юли

Филм за рок и пънк банди ще бъде показан на закриването на международния "Burgas International Film Fest". Лентата е озаглавена "Рокендрол" и е посветена на легендарните рок групи от 80-те и началото на 90-те години на миналия век - "Нова Генерация", "Контрол", "Ревю", "Ахат", "Ера", "Ер Малък", "Кале", "Хиподил". Прожекцията ще бъде на 25 юли.

Новият документален филм "Рокендрол" е на тандема Борислав Колев и Мария Ландова ("Стоичков", "Салто мортале", "Окото на минотавъра", "Джем сешън"). Филмът, спечели наградата на публиката на фестивала "Master of Art" и предизвика истински фурор.

"Рокендрол" е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рок групи като "Ахат", "Милена и Ревю", "Контрол", "Нова генерация", "Ера", "Ер Малък", "Кале" и "Хиподил", които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път - как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони преди да излязат на светло. Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата - някои смешни, други със съвсем различен привкус.

Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар - бивш член на "Ахат", автор на химна на българския рок "Черната овца".

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в "Рокендрол" чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си "Кале" и "Нова генерация".

Разказът проследява и днешното битие на някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение - социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст - рокендрола. А в този филм има много рокендрол.

Международният филмов фестивал - Бургас ще радва любителите на киното на познатите бургаски локации - открита сцена "Охлюва" и културен център "Морско казино" от 19-25 юли.

Събитието се организира от "Eleven Twelve" в партньорство с Община Бургас. Медиен партньор на фестивала е сайт "Черноморие".