Фирми масово забавят с по 3 месеца заплати е истинска мистерия", коментира шефът на инспекцията Павлин Васков. Приключени са 85 сигнала за просрочено плащане за трудови възнаграждения. В 99% от случаите фирмите не се глобяват, а им се издават предписания. Те от своя страна трябва да започнат да изплащат заплатите или да предоставят погасителен план за разсрочено във времето издължаване към работниците. Едва когато, тези условия не се спазят, се минава към санкция на фирмата.

 

"Вчера получихме сигнал за забавяне на заплати. Оказа се, че фирмата, която дължи пари на служителите си не е получила 9 млн. лева от друга фирма, с която има бизнес отношения", обясни Васков.

Не били и рядко случаите, при които самите служители подписват фиктивен договор за минимална сума, другите пари ги получават на ръка и след това се жалват, че в инспекцията не са им помогнали да си вземат парите. "Няма как да стане това в тези случаи, защото ние работим на базата на сключени договори. Няма как да изискаме от работодателя да изплати възнаграждение, което е предмет на устна договорка със служителя", допълни Павлин Васков.