ИЗложбата ще гостува в полската столица до края на август. Снимка Ясен Казанджиев

ИЗложбата ще гостува в полската столица до края на август. Снимка Ясен Казанджиев

Фотоси представят Двореца в Балчик в полската столица Варшава. Изложбата със снимки е подредена в залата на Българския културен институт. Тя е озаглавена "Вечната красота на Двореца в Балчик" и ще гостува в Полша до края на август. Експозицията включва авторски цветни творби на фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев и е допълнена с автентични черно-бели архивни фотоси, запечатали уникалността на италианските архитекти Америко и Агустино и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно-паркова композиция.

Изложбата е съвместна инициатива на Българския културен институт във Варшава и Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик.

Специален гост на откриването бе Нейно Превъзходителство Маргарита Ганева - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша. Сред гостите бяха полски приятели на българската култура във Варшава, както и представители на българската общност в полската столица. Куратор на експозицията е Жени Михайлова - директор на Държавен културен институт "Културен център "Двореца", която заедно с фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев представи изложбата преди това и в Унгария, Чехия, Германия, Австрия, Словакия. До края на годината се планира експозицията да гостува в Италия и Румъния.

Авторите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев работят и творят активно в последните години в Навара, Испания и са участвали и в много други самостоятелни и колективни изложби в Испания, Германия, България, Румъния, Япония, Грузия, Армения, Украйна и Чехия.