DSC_3257

DSC_3257

Френски психолог споделя опит при работа с деца в риск

психотерапевт споделя опит, как се работи с деца в риск, настанени в специализирани институции. Той е участник в международната конференция "Да работим заедно за прехода от институционална грижа в общността", която се провежда в Бургас. Тя се организира от Държавна агенция за закрила на детето по проект "Подкрепа", финансиран с европейски средства.

"В конференцията участват представители на различни институции и центрове за настаняване от семеен тип от Югоизточен планов район. Целта е да се споделят конкретни случаи и да се обсъждат възможности за тяхното решаване", каза ръководителят на проекта Михайлина Димитрова.

"Децата във Франция и в България имат едни и същи проблеми. Във Франция, обаче, те не са само обект на системата на социалната грижа. Когато детето прави нещо, има причина. Тогава то се ориентира към търсенето и намиране на решение за тези свои действия", сподели Филип Кусти. Когато едно дете е изведено внезапно от институция и е настанено в ЦНСТ, при него има болка и страдание. То не говори, може и да не чува. В тези случаи трябва да се работи заедно с детето, за да се намери причината за неговото поведение. "Хората, които работят с тези деца трябва да разберат, какво искат да кажат те", обясни Кусти.DSC_3262

За да работят с деца от институции и деца в риск, специалистите трябва да загърбят себе си и да изкарат на преден план подрастващите. Според Кусти, психологията помага и в същото време пречи при общуването с тези деца. Френският специалист смята, че при всеки мотивът е различен, за да се посвети на работа в такава институция. "За да се реши един проблем, е важно време. Това е трудно да се приеме от възрастните. Но на всяко дете, без значение дали е твое или работиш с него, трябва да му дадеш време", категоричен е Филип Кусти.

Конференцията продължава и утре.