Френското вино "Божоле" с премиера и в Бургас

 

Гостите опитаха невероятния вкус на френското "Божоле" и италианското "Ноуво фиоре", поднесени с изискани ордьоври - сирена, брускети, тапас. Качествата на младите вина бяха оценени по достойнство от дегустиращите. Те бяха представени от един от най-добрите сомелиери в България и технолог - Денислав Атанасов. Той ще разкрие на гостите тайните на "Божоле", за което специалистите казват, че е с характер на непокорна девойка. Вкусовите му качества са винаги различни, защото всяка година гроздето зрее при различни климатични особености.

Да се отвори и дегустира това вино във Франция, а и по света е истинска фиеста. Никой не консумира това вино преди третия четвъртък на месец ноември. Премиерата на чудесният елексир навсякъде е съпроводена с радостни викове "Новото божоле дойде!". Младото вино е приветствано като нова радост, която нахлува в живота ни.

Новото божоле е регистрирано като търговската марка през 1951 г. През 70-те години младото вино завладява цяла Франция и Европа, а по-късно в целия свят. Божоле е регион в Източна Франция. Виното се изработва от специален сорт грозде, наречено гаме, с черна ципа и бял сок. То се консумира от ноември до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва задължително на ръка, през септември. Мацерацията /естествената ферментацията/ на виното божоле е само 4-5 дни, и така се запазва свежият му плодов аромат. В рамките на месец преминава през две ферментации, между реколтата и разливането в бутилките. Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет.

"Нуово фиоре" е вино от района на Тоската, Италия. То е произведено в избите на благородническата фамилия Фрескобалди. Винената империя Фрескобалди има 700-годишен опит в производството на божествената напитка. Техните вина столетия успешно се продават по целия свят и намират отличен прием и на най-изисканите маси.