Галеристка създава с любов бижута от вълна

бижуто. Всяко едно е неповторимо, тъй като авторката не може два пъти да измайстори едно и също.

 

 

 

Тя преоткрива вълната преди година. "Вълната е суров естествен материал и напомня за ямурлука, който са носели нашите дядовци преди десетилетия. И същевременно е благодатна за изработването на финни изделия, които носят красота и топлина", обяснява Миглена Герчева. Обработвайки вълната тя се връща в детските години, когато се е стопляла с дрешката, изплетена от вълна. "Вълната влияе на рецепторите, на нервните окончания, възбужда сетивата, а цветовете провокират и въздействат", разказва галеристката, докато майстори поредното си оригинално бижу. Признава, че оставя нишката да я води, докато я моделира с иглата.

Миглена желае да предаде уменията си на желаещите да създават красота. Затова събира група желаещи в студио "Филц". То е част от арт център "Хоби" в бургаската галерия "Богориди", където Миглена е галеристка от години.

В центъра вече има група от желаещи да се научат да рисуват. Жени на различна възраст и с различна професия се събират два пъти в седмицата в галерията, за да се учат да рисуват.

Тези, които са изкушени от приложното изкуство ще могат сега да се научат да правят бижута от вълна в "Богориди". Под ръководството на Миглена Герчева дамите ще усвоят начина на обработване на вълната, технологиите, които тя прилага, за да направи брошка, пръстен, гердан или дрешка. Така е направила елече на своята внучка. От вълната може да се измайстори всичко - от малко бижу до портомоне за монети или калъф за мобилен телефон.

Бижутата на Миглена се продават и са подходящ подарък за празник, но може да зарадвате с тях любим човек и без повод.