Георги Дюлгеров е в очакване на концерта през август. Снимка Личен архив

Георги Дюлгеров е в очакване на концерта през август. Снимка Личен архив

Георги Дюлгеров е роден 7 септември 1980 година в Бургас. "Това е една култова дата, защото на този ден, но доста години преди мен е роден и Тодор Живков. Обичам тази таза, защото на нея е родена и моята сестра", с усмивка признава изпълнителят.

Завършва средното си образование в СУ "Димчо Дебелянов", паралелка с музика. След това продължава образованието си в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Поп и джаз пеене".

Първата му поява е в телевизионното предаване на БНТ "Като лъвовете". Тогава е едва на 13 години.

Следват участия в различни конкурси в Бургас и страната. Георги Дюлгеров беше сред финалистите на телевизионното реалити "Гласът на България". Той е и сред участниците в националния конкурс за песен "Бургас и морето".

Тази година бургазлията ще представи на сцената на Летния театър песента "Тоя влак за Бургас..." по стихове на Христо Фотев и музика на Руслан Карагьозов. Песента е сред 12-те, които ще звучат на финала на "Бургас и морето" на 3-ти август.

Днес след това, на 4-ти август, Георги Дюлгеров отново ще се качи на сцената на Летния театър, за да изпълни песните от най-новия си музикален проект озаглавен "Любов по 100". Билети за концерта се продават на каса "Часовника".

 

- Подготвяте нов концерт-спектакъл, озаглавен "Любов по 100", за който загатнахте още през есента на миналата година. Защо толкова дълго време го промотирахте?

- Това е вторият мащабен музикален проект, който правя в Бургас. Първият голям концерт, който направих беше в Държавна опера преди две години. Чисто в организационен план обаче допуснах някои грешки. Това ми помогна да разбера, какво не трябва да се прави и сега да отстраня пропуските.

Публиката, която ще дойде на 4-ти август в Летния театър ще има възможността да чуе изцяло нови песни. Ще изпълня 11 авторски песни. Основното ядро творци, с които работя са Красимир Гюлмезов, Руслан Карагьозов, Светослав Лобушки. По време на концерта ще почетем паметта на композитора Валентин Пензов, който почина тази година с една негова песен, която ще изпълня.

Продукцията "Любов по 100" е мащабна и това изискма голяма отговорност. Концертът е на следващия ден след "Бургас и морето". Ще използваме основната част от декора на фестивала, като ще добавим и други ефекти. Затова искам да благодаря на Община Бургас, че ми гласуваха доверие.

Изпълненията ще бъдат наживо. На сцената се свири бенд в състав - Красимир Гюлмезов, Ангел Дюлгеров, Теодор Янков, Ивайло Звездомиров, Иван Христов, Огнян Енев. Двама от музикантите - Ангел Дюлгеров и Огнян Енев работят с Лили Иванова. В концерта ще участват и Ралица Ангелова от "Тоника СВ" и Гергана Великова.

Подготвил съм и две изненади. На сцената ще се явят двама души, които определено ще зарадват приятно публиката.

На голяма част от песните ще танцува и балет "Expose team".

Концертът ще бъде заснет и ще бъде излъчен по телевизията.

- В края на миналата година презентирахте една нова песен с Тони Димитрова пред тесен кръг в Казиното...

- Това е една от новите песни и предполагам, че ще я изпълня по време на концерта.

Много хубави песни се получиха. И Иван Ненков се включи като автор на текст. Той е в основата на много български хитове изпълнени от Тони Димитрова и "Тоника".

Публиката ще чуе много различни песни. Те звучат в стил "Мелади рок", която предава особена баладичност.

Има още една изненада, която ще обявя от сцената на Летния театър...

- Че част от средствата отиват за някаква кауза?

- Това ще стане ясно вечерта на концерта. Това не е спектакъл, от който ще бъде реализирана печалба. Това е предизвикателство за мен, защото става въпрос за мащабна продукция и трябва да защитя имената на всички музиканти, които ще бъдат с мен на сцената. Парите се печелят и се харчат, но това никога не е било цел в живота ми. Важно е, какво правиш и какво остава.

- Какво очаквате да се случи след 5-ти август, когато мине концерта, когато Тя и Те се появят на сцената? Какво очаквате да оставите като усещане у публиката?

- Това е моето призвание - да пея, това работя, с това се издържам. Това е един концерт, който ще мине, но искам той да остави трайна следа, не мисля че трябва да се помни вечно. Но когато кажат името ти, да споделят: "Той напрани нещо, което ще се започни".

Бях на концерта на Филип Киркоров, който беше в Летния театър на Бургас. Така се прави музика, така се прави спектакъл. Невероятна хореография, анимация, изпълнения и екип. Без екип си никой. Без екип не можеш да свършиш нищо. Радвам се, че има хора, които работят, за да се случат нещагта. Екипната работа е най-добрата и трябва повече да работим така.

- Вие сте един от изпълнителите, които през годините са участвали на конкурса "Бургас и морето" и песните, които сте представяли са печелили наградата на журито и на публиката. Ще Ви видим ли и това лято като един от участниците на фестивала?

- Да, преди броени дни излезе решението на Подборната комисия. Сред 12-те песни, които са допуснати до финала на тазгодишното издание на "Бургас и морето" е и песента "Тоя влак за Бургас..." по стихове на Христо Фотев и музика на Руслан Карагьозов.

Много години участвах във фестивала. Пропуснах и много издания. Но тази година отново съм сред участниците.

- Надяваме се, че тази песен ще бъде забелязана и оценена от журито на фестивала?

- Никога не правим песни за журито. Големият хит на Тони Димитрова "Ах, морето" получи трета награда на фестивала през 1995 година, но се превърна в нейната запазена марка. Песните се правят за хората, поне аз така мисля и правя. Като изпълнител на "Бургас и морето" съм допринесъл за спечелването на няколко награди на авторите на музиката и текста, сред които и най-голямата - тази на публиката. Зрителите са тези, които командват парада на всяка една сцена.

- Помните ли първото си участие на "Бургас и морето"?

- Да, помня го, беше през 2003 година. Тогава изпях първата си песен заедно с Красимира Кралева - "Остров спасение" по музика на Милена Добрева, текст Ивайло Вълчев. Тя получи втора награда на журито.

- Това остана единственият фестивал за българска популярна песен и той винаги буни духовете. Защо става така?

- Най-точния арбитър е публиката. Журито може само да насочва, нищо друго. Когато със Стефан Илчев изпяхме песента "Това море и този бряг", фестивалът се излъчваше на живо и тогава имаше гласуване SMS. Тогава се виждаше в реално време как се променя вотът на публиката.

Винаги има начин да се реши проблемът с гласуването, така че да няма недоволни.

- Всяка година има спорове около този фестивал. Какво и да се говори за него обаче, повечето изпълнители не пропускат да участват на него, защото той се явява своеобразен трамплин нагоре. Това направи и дъщерята на Глория - Симона Загорова. Миналата година тя изпълни песента "Как искам времето да върна" по музика на Димитър Гетов и тази песен си подели първа награда на журито с другата отличена песен - "Неочаквано" по музика на Димитър Атанасов, в изпълнение на Димитър Атанасов и Гергана Великова...

- Симона е невероятна изпълнителка. Въпреки че майка й е в поп фолк средите, тя работи с друг тип музиканти. Тя е много стабилна и добра певица. Не трябва да се прави такова деление. Затова сме хората, всеки има различен вкус.

- Работите с утвърдени композитори и текстописци. Не Ви ли притеснява обаче факта, че след Красимир Гюлмезов и Руслан Карагьозов например не идва нова вълна от автори. И както става в средите на изпълнителите, след големите имена в родната поп музика се образува пропаст, това се случва по отношение на музикантите...

- Със сигурност се получава така. То е и до музикална култура. Лошото е, че не се обявяват авторите на песните. От скоро тази грешка се поправя. Но като цяло изпълнителят излиза на сцената и обявява: "Сега ще изпълня една песен на Лили Иванова, например". Но това не е песен на Лили Иванова. Тя си има автор на текста и на музиката. Ако младите изпълнители знаят кои са авторите на песните, ще бъде много по-лесно и тази пропаст няма да се получи.

- Как си обяснявате феномена Лили Иванова, която дори и на тази възраст продължава да работи, да пълни залите, да записва и изпълнява нови авторски песни, писани специално за нея? Както споменахте преди малко тя на всеки свой концерт обявава имената на хората, които са написали тези песни и са част от нейния бенд?

- Това е така, защото когато отидеш да купиш един хляб от магазина ти виждаш неговото съдържание. Когато Лили Иванова се качи на сцената, тя прави точно това - обявява имената на хората създали песните, които изпълнява. Тя е последният човек, който прави песента. Преди нея са авторът на текста, на музиката, на аранжимента. А това, че тя продължава да работи е чудесно. Трябва да сме благодарни, че имаме такава звезда. Тя е икона.

- Участвахте в един от първите музикални формати за изпълнители, които продължават да се излъчват и сега. Защо такива реалита продължават да бълват певци, които нямат бъдеще?

- След първото ми участие в "Гласът на България" видях, какво се случва вътре. Ако нямаш хора, които да ти помогнат и да ти дадат рамо, нищо не може да се случи, за да продължиш. Малка държава сме с много таланти. Това го показват всички издания на тези реалита.

Но тези предавания са машина за печелене на пари. Една реклама за пет минути и нищо повече.