Георги Тошев е редактор на книгата Безнадежден случай, която ще бъде представена на откриването на фестивала

Георги Тошев е редактор на книгата Безнадежден случай, която ще бъде представена на откриването на фестивала

"Порт Прим Арт Фест" ще бъде открит на 7-ми октомври (четвъртък) от 17:30 часа в гранд хотел и СПА "Приморец" с премиерата на биографичната книга на Богдана Карадочева и Стефан Димитров - "Безнадежден случай". На премиерата ще присъства и редакторът на книгата Георги Тошев. Събитието е с вход свободен и ограничени места, поради противоепидемичните мерки.

Г-н Тошев, Вие сте един от най-верните приятели на ППАФ, като взимате участие във всяко издание на фестивала. Какво е за Вас той?

- За мен "Порт Прим Арт Фест" е място за срещи, за обмен на изкуство, за отдих от ежедневието, за нови приятелства, за изкушението Бургас.

Кога ще може да се срещне с Вас бургаската публика и какво ще ѝ представите?

- На 7-ми октомври (четвъртък) от 17:30 часа в гранд хотел и СПА "Приморец" с Богдана Карадочева и Стефан Димитров ще открием четвъртото издание на ППАФ с премиера на "Безнадежден случай" за Бургас. На 8-ми октомври (петък) от 19 часа също в "Приморец" ще представя заедно с Цветана Манева книгата, написана в съавторство с Яна Борисова "Тя, Цветана Манева". И двете заглавия са от издателство "Книгомания", с които продължавам личния ми проект "Памет". Радвам се, че продължаваме заедно да разказваме историите на бележити български творци.

Успя ли културният живот в България да се възроди в условията на пандемия?

- След първоначалния стрес от всичко, което се случи, днес културният живот се връща към своите нормални срещи с публиката. Разбира се, предлагането е голямо, но постепенно ще се отсее качественото от посредственото изкуство, защото публиката ще възвърне своя критерий.

- Имат ли отношение културата и изкуството за съхранението на "нормалността" отпреди COVID и оценяват ли хората тази им роля?

- Изкуството е важно средство за психиката на човека. Хората, които имат културни потребности са по-устойчиви, те имат "отдушник" от проблемите, имат друг хоризонт. Това помага, особено в ситуации на неизвестност, каквато е пандемията. Никой не знае колко дълго ще продължи тази пандемия, но от нас зависи да продължим да сме устойчиви на изпитанията. Изкуството е форма на съхранение на психиката ни.

Първото издание на ППАФ бе през 2017 г. Различен ли е Бургас днес?

- Фестивалът ми даде друга перспектива към града. Културата е стратегия и дава друг облик на градовете, които развиват културни политики. В Бургас се появиха нови пространства, има грижа за културните процеси, усеща се желание за промяна. Това променя и нагласите. Увеличава се публиката, сменят се генерациите, остава необходимостта да се общува чрез изкуство.

Бургас, Фестивалът е място за срещи, нова енергия, любопитство и смисъл. Очакваме ви!