DSC_3094

DSC_3094

ГЕРБ бламира докладни на Йордан Георгиев на сесия на местния парламент на Бургас. Те са изпратени за становище от общинската администрация, което се бави. "Ако такова становище не бъде дадено до два месеца, на третия председателя на Общинския съвет трябва да внесе докладните за разглеждане. Проблемът е, че три от тях са пряко обвързани с бюджета, който ще бъде приет на сесия през февруари", каза Георгиев.

Едната докладна записка касае ремонт на покрива на сградата, в която се помещават две гимназии - математическата и гимназията за романски езици. "Смехотворното тук е, аргументът с който Комисията по образование в ОбС я праща за становище в общината. В протокола председателя на комисията Виолета Илиева заявява, че според закона ремонтите се извършват от училищата, защото имат делегирани бюджети. На декемврийската сесия м.г. направих процедурно предложение да бъде изпитана председателката на комисията за Закона за народната просвета и Закона за местното самоуправление, защото това е абсолютно непознаване на закона или злоумишлена употреба. В закона пише, че собственика извършва съответните ремонти, а в случая това е общината", обясни Георгиев. Според него, забавянето на тази докладна е политически ход от страна на ГЕРБ. "След като докладната е коментирана със заместник-кмета по образование в общината Йорданка Ананиева и съм говорил с кмета Димитър Николов, те я подкрепят т.е. администрацията е "за", но не е дала още становището си по въпроса", допълва съветникът.
Това решение на Комисията по образование води и до конфликт между Георгиев и Виолета Илиева. "Комисията по образование е с нисък капацитет. В едно от следващите заседания в Народното събрание Атанас Зафиров (народен представител от коалиция "БСП - лява България" б.а.) ще направи питане до министъра на образованието има ли конфликт на интереси и ако няма, има ли моралното право председателя на Комисията по образование в ОбС да бъде и началник на Инспектората по образование. То е все едно председателя на Комисията по образование в Народното събрание да е и министър на образованието. Тук трябва да има партньорство между държавата и местната власт, а на практика тя се олицетворява от един и същи човек", категоричен е Йордан Георгиев.
Напрежението между Георгиев и Илиева назрява и заради друга докладна записка, която е стопирана от Комисията по образование. Съветникът предлага да се направи комисия, която да се занимава с конфликтните точки в комплексите. Там има доста нерешени проблеми, свързани с безопасността на движението. "След първоначалното становище, че не е работа на съветниците да правят това, защото има Комисия за безопасност на движението в общината, корегирахме предложението - общинската комисия в 45-дневен срок да извърши мониторинг и да подготви отчет, който да представи в ОбС и Комисия по транспорт. Парадоксалното е, че Комисията по образование я изпраща за становище от общинска администрация след съгласуване с центровете за административно обслужване", обяснява Георгиев. Предложението му е подкрепено и от фондация "Безопасни улици от Валя", която се занимава с решаването на такива проблеми.
Другите две докладни записки на съветника касаят облагородяването на зоните за свободно пускане на кучета в Морската градина и в комплекс "Изгрев". Когато завали, те стават неизползваеми, защото терена там става кал. "За да си разходи човек кучето по това време, трябва да е с ботуши", разказва Георгиев. Стопаните на кучета събират подписи с искане местата, където пускат домашните си любимци да бъдат облагородени. Колко обаче ще струва това все още не е ясно, защото общината трябва да даде становището си.
Другата наболяла тема, по която решението се отлага за сега е искането на Георгиев да се направи временно кръгово движение на улиците "Янко Комитов" и "Лазар Маджаров" при новия пробив до "Пиргос плод". "Това е изключително наложително, защото там всеки ден стават катастрофи. Трябва да се урегулира движението и да се облекчи трафика. И това е подкрепено от над 150 души, собственици на магазинчета и складове в района, клиенти и граждани", обясни съветникът.
Според Георгиев, политическа е причината докладните му записки да не влизат в дневния ред на сесията. "Съветниците от ГЕРБ изпитват ревност, ако някой друг се опитва да направи нещо за града. Част от тях са конструктивни, но има и такива, които всячески се стремят да бламират действията на съветник от друга партия", категоричен е Йордан Георгиев.