Кандидати за народни представители се срещнаха с ръководството на Академията

Кандидати за народни представители се срещнаха с ръководството на Академията

"Ключът към качествено образование е преподавателите да бъдат мотивирани чрез достойно заплащане. В управленската ни програма за следващ мандат сме заложили повишаване на средната заплата във висшето образование до ниво от над 140 % от средната за страната. Това са реално изпълними, конкретни ангажименти". Това заявиха кандидатите за народните представители от листата на коалиция "ГЕРБ - СДС" по време на среща с ръководството на филиала на НХА в Бургас. Те обсъдиха с проф. Янков, доц. Димо Колибаров и доц. д-р Бойка Доневска перспективите пред сферата на образованието в България, както и бъдещи проекти на Художествената акадамия в морския град.

"Създаването на Филиала в сградата на Магазия 1 беше ангажимент, заложен в предходната програма на управление. Гордеем се, че НХА вече има база в Бургас и продължава да се развива, с голям интерес на студенти от цялата страна. Ще работим и при следващ мандат за разкриване на структури в Бургас на водещи университети, привличане на млади хора от други градове и достъп до качествено образование", коментираха още представителите на ГЕРБ.

Те допълниха, че сред приоритетите ще бъдат изграждането на модерни, студентски кампуси, средства за изграждането на университетска школа за развитие на изкуствен интелект, както и ръст на публичните средства за научни изследвания и иновации.

"Бяха вложени над 2,4 млрд. лева в сектор "Образование" през последните 4 години, имаше и двоен ръст на учителските възнаграждения. От ГЕРБ поемаме ангажимент разходите за висше образование да стигнат до 1% от БВП през 2025 г. Това е заложено и в националната програма за управление",  споделиха още по време на срещата от ГЕРБ.

Ден преди пресконференция по темата, ръководството на НХА представи пред кандидатите за депутати най-новата магистърска програма на "Културното наследство на българското Черноморие" на катедра "Изкуствознание". Тя ще е в 3 семестъра. Студентите ще изучават българското културно наследство от древността до Модерната епоха, с акценти върху паметниците от Черноморския регион във връзка със съвременното регионално развитие на културния туризъм. Магистрите ще  получават възможност за кариерно развитие като мениджъри в културния туризъм - в музеите, художествените галерии, общински, правителствени и неправителствени структури и организации, в туристическите агенции.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на ателиетата на Филиала, като съвсем скоро такива ще има и в новата библиотека в Бургас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!