DSC_2190

DSC_2190

ГЕРБ: Собственици на 48 имота чакат парите си

от ГЕРБ Бургас Снежина Маджарова. Те не могат да получат парични обезщетения за тях, въпреки че не спират да търсят правата си. Маджарова е поставила въпроса по темата към министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Бургаският депутат е провел поредица от срещи в приемните дни  със собственика на имот №16602 по КВС на землището на Карнобат, както и други собственици на имоти, потърпевши от незавършената процедура по отчуждаване на имоти и части от тях, засегнати от "Тракия" ЛОТ 5 Карнобат - пътен възел "Бургас-запад", подобект "Югозападен обход на Карнобат".

"Може би управляващите са забравили, но през 2009 г. правителството на Тройната коалиция и лично Сергей Станишев откри този лот от магистралата. Тогава, незаконно, в противоречие с конституционния принцип за предварително изплащане на обезщетение за отчуждени имоти, са завзети въпросните 48 имота. Това става ясно от отговора на министър Терзиева. Интересен факт е, че при откриването на ЛОТ 5 изобщо не е стартирала процедура и имотите са завзети без никакво обезщетение. Така, за пореден път, от БСП показват как всъщност действат - без да се съобразяват с процедурните и нормативни правила", заяви Снежина Маджарова.

Тя е поставила въпроса за процедурата по отчуждаване на имоти и част от имоти-частна собственост за изграждането на АМ "Тракия", Оризово-Бургас ЛОТ 5. Отговорът на регионалния министър обаче е непълен, а представената информация се различава категорично от документите, с които бургаският депутат разполага по темата. Снежина Маджарова е представила и писма, от които става ясно, че процедура по отчуждаване на имоти, засегнати от строителството на АМ "Тракия" ЛОТ 5 Карнобат - ПВ "Бургас-запад", подобект "Югозападен обход на Карнобат" изобщо не е стартирала.

Маджарова е запознала ресорния министър конкретен случай с жител на Карнобат, с който е провела поредица от срещи. "Въпросният собственик повече от 10 години не е получил никакво обезщетение за имота си, въпреки че същият е завзет и обходът към ЛОТ 5 е построен отдавна. Идентична е ситуацията и с други собственици. След повече от 3 месеца отново отправих въпрос към министър Терзиева в какви срокове ще бъде довършена процедурата по отчуждаването на завзетите имоти, собственост на физически лица. Попитах и какво се предвижда по отношение на изплащането на дължимото парично обезщетение на собствениците, като бъдат посочени колко са точно имотите и през коя година са завзети без изплащане на паричната им равностойност", заяви бургаският депутат.

Снежина Маджарова коментира, че в получените отговори се твърди, че изплащането на обезщетенията ще започне през ноември 2014 г., но няма никаква гаранция дали това в действителност ще се случи.