Гергана Янчева събра чувства и емоции в "Станиол4е от дъвка" Така е замислена премиерата на "Станиол4е от дъвка", насрочена за 2 декември от 17.30 часа в зала "Компас" на интерхотел "България" в Бургас.

 

"Станиол4е от дъвка" прилича на по-скоро на тефтерче с моите мисли. Не е поезия, не е и проза, нещо между двете или съвсем друго, нещо просто написано, като бележка за напомняне върху вратата на хладилника, нещо като късметчетата към кафето, нещо което съм аз и не на всяка цена аз. Това виждам, така мисля...", споделя авторката.

Повечето от текстовете в книгата вече са намерили своите читатели в различни краища на света, защото са публикувани в интернет. В книгата обаче те са по-различни и красиви след редакторската намеса на Добрина Топалова. "Направих я, защото ужасно исках да я видя на хартия, да я пипна и само се надявам, че би могла да стигне някъде, до някого, да усмихне, да стопли, да засити. Получи се, това, което е, защото имам  семейство, приятели, хора, които ми повярваха, които ме харесаха и казаха: "Да! Направи я!". Така се появи, ненатрапчиво сива (по корицата) с милион следи от кафе и сладки вътре", разказва Гергана. 27-годишната бургазлийка не скрива вълнението си от появата на първата й литературна рожба. Все още се вълнува и не вярва, че една мечта вече е реалност и след по-малко от месец се има своята премиера.

"Чаша кафе, чинийка с бисквити, бурканче със сладко, купичка с мед, бял хляб на филийки, бучици захар, парче шоколад, бонбониера сърце.

Мъжка риза, усмивка широка до Бога, черна рошава дълга коса, до прозореца седнала, пуши и гледа как се буди ухилен светът”. Из "Чаша кафе – чинийка с бисквити"

Думите са облечени в невероятната и мека визия родена от ръцете на художничката на корицата Невена Ангелова. Книгата носи знака на издателска къща "Знаци".

"Може да се каже, че е просто израз на мислите, чувствата, впечатленията ми през призмата на храната, на това, че обичам да готвя, израз на дълбокото ми вярване, че истински важните неща биха могли да бъдат обяснени, приемани, преживени посредством ежедневното, простичкото, че Любовта (всяка любов), няма нужда от грандиозна драма, а по-скоро, от кафе с бисквити и собственото ни желание да я бъде...", разказва Гергана Янчева.

Родената в Бургас авторка е завършила СОУ "Св.св. Кирил и Методий", сега учи журналистика във ВСУ "Черноризец Храбър" във Варна. Майка е на четиригодишно момиченце и почти десет години работи в семейния ресторант.

За премиерата на "Станиол4е от дъвка" помагат Румяна Емануилиду и Атанаска Пенкова от читалище "Пробуда". "Надявам се да се получи една приятна вечер с част от текстовете, на фона на любима музика, гарнирани с кафе и сладки, част от които ще приготвя сама", допълва авторката.