Dragomir_Stefanov

Dragomir_Stefanov

Гергьовден: Ще решим при какви условия оставаме в БДЦ оглед промяната в името на колегите от "Лидер". Явяването на местни избори в коалиция с подобно или наподобяващо име, не е приемливо за нас, защото ни обезличава и обърква избирателите ни, това заяви Драгомир Стефанов - председател на партията.

"Гергьовден" е част от партаментарната група на БДЦ. Движението се яви на изборите на 5-ти октомври 2014 година в коалиция България без цензура. Тогава от Бургас влезе водачът на коалицията Стефан Кенов, който в края на миналата година заяви, че напуска ББЦ. Преди два дни част от депатутите от групата пък се вляха в редиците на "Лидер".
"През последните два дни в публичното пространство бяха разпространените статии относно напускането на "Движение Гергьовден" на съюз "Български демократичен център". В тази връзка съм длъжен да направя следните уточнения: На конгреса на пария "Лидер" в неделя, както и в многобройни разговори с представители на ръководството на партията преди конгреса, многократно съм заявявал, че смяната на името, на която и да е партия от коалицията, е вътрешнопартиен въпрос. В същото време, използването на име, което вече съществува като парламентарна група и съюз от партии, е силно объркващо за обществото и категорично неприемливо за нас, особено като се има предвид, че БДЦ произлезе от ББЦ само преди няколко месеца.
"Движение Гергьовден" не е имало и няма намерение да се влива или обединява с БДЦ.
Очаквам парламентарната група с името БДЦ, в най-кратки срокове, да промени името си, след съвместно заседание с Политическия съвет на Съюза от партии БДЦ. Не е коректно към всички народни представители и политически партии, подкрепящи групата, да има препокриване на имената.
Разговорите ни с председателите на другите партии в Съюз БДЦ продължават относно възможностите за съвместно явяване на местните избори през 2015 г. С новото ръководство на партия БДЦ такива не са водени към този момент. Считаме, че разговори могат да се водят единствено в утвърдения със съюзното ни споразумение формат", се казва в становището на ръководството на "Гергьовден".