Германци ще обучават в Царево на тънкости в туризма

 

До февруари 2010 година центърът ще бъде напълно и комплексно оборудван. В следващите дни в социалното министерство ще бъдат подписани най-важните договори, свързани с основната част от оборудването му.

Българо-германският център ще предоставя степен на професионална квалификация за широка палитра от професии в туристическата индустрия и всички онези дейности, които я подпомагат. Ще се преподават и чужди езици - немски и английски. В центъра ще се организират и семинарни занятия. Директорът Лидия Дикова сподели, че през 2010 година се планира да се проведат 9 курса, в които в различни направления да бъдат обучени най-малко 150 души.

Герхард Ретенбахер изрази съжалението си, че по-голяма част от образоването в България е теоретично. "В БГЦПО ще се набляга на практическото обучение, защото за нас е важно не само знанието, но и умението", изтъкна експертът. Той обясни, че работилниците в центъра ще бъдат комплексно обзаведени с професионална кухня, пералня, козметично и фризьорско студио и курсистите ще бъдат интегрирани в практическо обучение и в това всъщност се състояла разликата между професионалния център в Царево и останалите центрове в България. Центърът ще осигурява обучение и в действащи предприятия.

Според кмета Петко Арнаудов българо-германският център за професионално обучение ще е от полза най-вече за местните хора. Именно недостигът на квалифицирани кадри и проблемът с качественото обслужване в сферата на туризма наложило изграждането му. Центърът е осигурил работа и за 11 души, всички са от община Царево.