Tur2

Tur2

Германци вървят 200 дни до родината си с магаре и катър

до крайната точка  ще продължи над половин година или около 200 календарни дни. 

Единствената им компания по време на дългия преход, който започва в края на седмицата,  ще са магарето Славея и катърът Камчия, купени за да носят багажа. 

Животните,  обаче не могат да напуснат страната ни, ако нямат нужните документи, затова Юлиян се обръща за помощ към бургаския клуб за конен спорт "Кан Крум". В момента магарето и катърът са в базата на клуба, където се подготвят за пътуването.Tur1

Магарето е купено от айтоското село Чукарка, а катърът от руенското село Планиница. 

"Със съдействието на институциите за по-малко от месец двете животни бяха  изследвани и ваксинирани. След това им извадихме и нужните документи, за да пътуват спокойно на територията на Европейския съюз. Пожелавам  лек път и успешно пътуване на стопаните им", каза Георги Базотев – председател на клуб "Кан Крум".

Юлиян и Дон са избрали специален планински маршрут, който заобикаля натоварените пътища в страните, които ще прекосят. Те няма да яздят животните, а ще вървят пеш до тях, за да се насладят на пътуване сред дивата природа.

"Искаха всичко да е автентично от самара до дисагите. Намерихме им биволска кожа от Русе, за да бъдат изработени дисагите", допълва председателя на клуба за конен спорт.

"Тръгнахме от Германия преди три седмици в края на март. Искахме да останем по-дълго в дивата природа, но нямаше как да си носим багажа сами, затова наш приятел от Айтос ни помогна да купим животните", споделя Юлиян.

За да  изберат животните  двамата германци и приятелят им Айкут Бехич  обикалят  от Разград до Средец. Единствените изисквания са магарето и катърът да са здрави и добри по характер.

"Аз съм художник и обичам да прекарвам времето си навън, затова искам да обиколя по-голямата част от Европа и да усетя природата на Стария континент. Обичаме предизвикателствата и така ще станем по-силни", казва Дон.

След края на пътуването двойката  ще запази  животните и ще се грижат за тях в къщата си извън Мюнхен.