Германия и Франция с интерес към магистрала "Черно море"

Покана бе отправена от кмета на града Димитър Николов чрез посланиците на двете страни у нас  - негово превъзходителство Матиас Хьопфнер и негово превъзходителство Етиен дьо Понсен. Дипломатите са на еднодневно посещение в Бургас. Те се срещнаха с областния управител Константин Гребенаров. По време на разговора губернаторът презентира икономическата обстановка и възможностите за инвестиции в региона.

 

Посланиците имаха среща и с кмета Димитър Николов. В рамките на посещението си те са обменили идеи за бъдещо сътрудничество. Инвеститори от двете държави проявяват интерес в участието в конкурси за изпълнение на проекти, финансирани по оперативни програми на ЕС. Най-сериозен е интересът към строежа на "Черно море". "Все още не е избран начина за изграждането на магистралата. Това може да стане чрез концесия, чрез публично-частно партньорство, чрез финансиране по оперативна програма "Транспорт" или държавата сама да я построи", коментира Димитър Николов. Той покани фирми от двете страни да се включат в конкурсите свързани с реализацията на проекта за интегриран транспорт в Бургас, който се изпълнява по програма "Джаспърс". Общината вече спечели проекта и неговото финансиране.

И двамата димпломати споделиха впечатленията си от възможностите за туризъм у нас. Според тях съседните Турция и Гърция предлагат повече възможности за културен туризъм. Нашата страна все още е назад в това отношение и една от причините е недобре развитата инфраструктура.

140 000 туристи от Франция са почивали у нас през 2009-та година. Броят на немските туристи е значително по-голям. Те избират за своята лятна ваканция предимно Слънчев бряг.