Kan3

Kan3

Гледаме 100 снимки на Албер Кан в Бургас

Фотосите ще бъдат подредени в зала "Георги Баев" и могат да бъдат видяни всеки ден от 10.00 до 22.00 часа при вход свободен.

Бургас за първи път ще бъде домакин на експозицията от 100 аутохрома (първа цветна фотография), подбрани от колекцията "Архивите на планетата" по преценка на Иво Хаджимишев, известен на всички в средите на българската фотография и фотожурналистика.Kan1

Между 1913 и 1918 година Албер Кан финансира фотографски и филмови пътувания в над 50 държави. Включени са почти всички краища на света: Америка, Китай, Индия, Виетнам, Европа и Балканите. В България  са заснети 66 аутохрома, дело на фотографите Стефан Пасе и Леон Бюзи.

Алберт Кан вярва, че с иновативната си система за изображение на фотография в истински цветове ще подпомогне процеса за сближаване на народите. Опознаването на чуждите култури , по- доброто общуване и разбиране на другия са водещи, заедно с изконното му желание за съхранение на иконографската памет на "обречените да изчезнат начини на живот".Kan2

В началото на 1929 г. Албер Кан все още е един от най-богатите хора в Европа. Една година по-късно кризата на Уолстрийт срива неговата финансова империя  и през 1931 г. той е принуден да приключи с амбициозния си проект. Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот. Неговите колекции са пренесени в библиотеката във Венсен, една част от тях е предадена на Националната библиотека на Франция и на Френския националния архив, а друга е ограбена от нацистите.