Глобяват 65 застрахователни агента в Бургаско върху необявената част от доходите, на 65 застрахователни агенти от региона ще им се наложи да внесат и глоби на обща стойност над 5000 лева заради това, че са забравили да подадат декларацията си.

 

През миналата година изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов призова брокерите да декларират своите доходи, макар и със закъснение до края на 2009 г. След като изтече този срок, от офисите на НАП в страната започнаха да викат провинилите се агенти, за които беше установено, че са получили суми и комисионни по граждански договори със застрахователи, но не са ги декларирали пред НАП.

До началото на месец септември бяха направени проверки на 174 застрахователни агенти от областта. 161 от тях получиха покани да се явят в НАП - Бургас, тъй като не са подали декларации за доходите, а проверката на инспекторите е показала, че са им изплатени суми и комисионни по граждански договори. Други застрахователни агенти  трябваше да посетят приходната администрация, тъй като беше установено несъотвествие между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи.

От НАП напомнят, че във връзка със стартиралата вече кампания за сключване на застраховки "Гражданска отговорност", засичане на изплатените и декларирани доходи на застрахователни агенти и брокери предстои и за 2010 г. Традиционно през този период в НАП постъпват множество сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионна от всяка сключена застраховка, но масово не декларират доходите си или отчитат фиктивни разходи.