IMG_2057

IMG_2057

Годишната сесия в БСУ събра 60 преподаватели проектите на университета, обособени в три групи – международни проекти, национални проекти и проекти с вътрешно финансиране. Участваха над 60 преподаватели и служители от БСУ.

Бяха представени над 20 проекта по международни и национални програми – по програма на Нато за безопасност на околната среда – проект „Моделиране и наблюдение на геологически бедствия в района на Кавказ – Армения чрез прилагане на интерферометрична радарна система със синтезирана апаратура (InSAR)” с ръководител проф. дтн Андон Лазаров; по  програма "Учене през целия живот" - секторни програми "Коменски"  -  проект „AVATAR” за 3D обучение с ръководител доц. д-р Мария Желева; по програма "Еразъм", програма "Младежта в действие" – проект Електронно обучение за всички (E-learning for all) с ръководител гл.ас. Димитър Минчев; по Фонд Научни изследвания на МОМН – проект „Етнопсихолингвистични и социолингвистични аспекти на медийния език на пресата в България” с ръководител проф. дпн Галя Христозова; по Седма рамкова програма на ЕК за научни изследвания и технологично развитие – проект „Researchers in Chemistry Supporting Economy and Society” с ръководител доц. д-р Милен Балтов и др.

Представени бяха работата и резултатите и по вътрешноуниверситетските проекти, като най-голям интерес предизвика демонстрацията по проект „Обучение на изкуствена роботизирана ръка” с ръководител гл.ас. Владимир Германов.

Беше организирана изложба с публикациите по проектите - монографии, учебници, студии, статии. Над 50 са изданията по проекти за 2011 г., като една част от тях подпомагат и учебния процес на студентите.

Проф. дпн Галя Христозова направи представяне на програмите и проектите, по които може да се кандидатства през 2012 г. Сформираха се няколко екипа за разработване на проекти, значими за институцията.

„Удовлетворена съм от форума, защото всички колеги се запознаха с работата на различни научни екипи, обмениха се идеи и най-важното, колегите се мотивираха за участие в разработване на проекти през 2012 г.” – сподели организаторът на научната сесия – проф. дпн Галя Христозова.

Научният форум беше излъчван онлайн през цялото време и наблюдаван в интернет от стотици преподаватели и студенти. Тези, които са го пропуснали, могат да видят запис в сайта на БСУ – www.bfu.bg.