Гонят злите сили на Кукеровден в Бургас

По традиция те ще бъдат посрещнати с трапеза, на която има хляб, сирене, сланина и вино. В края на деня Царят насочва ритмично звънтящото шествие към мястото за посев - двора на Професионална гимназия по корабостроене.

 

Празникът се организира от жителите на "Меден рудник" с подкрепата на читалище "Паисий Хилендарски 1928".

Кукерските игри се организират в комплекса от 1972 година. В кукерската група участват около 50 души на възраст от 6 до 35 години. Основната група е от кукери облечени с кози кожи, на кръста имат закачени звънци. Персонажите са свързани с различните трудови дейности - бръснар, ваксаджия, мечкар с мечка, цар, медицинска сестра, поп, циганка. Автентичните костюми са изработени от самите участници. В състава има добра приемственост, положителното е, че преобладават млади хора.

Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшни маски да бъдат прогонени и изплашени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централната фигура е царя. Късно след обяд царят насочва ритмично звънтящото шествие към мястото за посев. Обичаят представлява – двама кукери са впрегнати в рало, зетят го кара по браздата, а булката хвърля зърното. В момента на орането единият кукер пада на земята. Докторът пристига по най-бързия начин и го изправя на крака. След заораването музикантите засвирват хоро и всички участници заиграват, като хорото се води от булката. Царят става, взема предварително приготвената от съпругата му питка, чупи от нея по хапка и раздава на участниците. На когото се падне парата, той повежда хорото и той ще бъде Царят през следващата година.

Колективът е участвал четири пъти на Международния фестивал за маскарадни игри в Перник, гостувал е на празници в Калофер, Веселиново, Средец и във много селища в района на Бургас.

Автентично съхраненото фолклорно наследство, пресъздадено с високо художествено майсторство прави кукерският състав желан гост във всеки български дом.