DSC_7234

DSC_7234

Горещи дискусии за асоциирането на Украйна към ЕС

представено в Комисиято по външни работи на Европарламента от Дейвид ОСъливан - главен административен директор на Европейската служба за външна дейност (EEAS). Разгорещените дискусии по повод подготовката на срещата на върха във Вилнюс, на която се очаква подписването на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, продължават.

Евродепутатите направиха оценка на изпълнението на поставените пред Украйна критерии, които трябва да бъдат финализирани до провеждането на срещата във Вилнюс. От актуалната информация на Дейвид О’Съливан стана ясно, че Украйна се движи добре по отношение на  реформите в прокуратурата и съдебната система, но все още изпитва трудности при извършването на необходимите конституционни реформи. Отново бе изведен и случаят с бившата министър-председателка  Юлия Тимошенко. В подкрепа на опозицията в Украйна, част от депутатите настояват за освобождаване на Тимошенко преди Вилнюс като условие за подписване на споразумението. Друга част задават въпроса  как ще се процедира по отношение на наказателните дела срещу нея, които излизат извън чисто политическия контекст.

Евродепутатът Маруся Любчева се изказа пред комисията, изтъквайки конкретния напредък на Украйна в областта на законодателните реформи и прогреса в политиките към гражданския сектор. "Промените в  законите за прокуратурата, съдебната система и изборния закон свидетелстват за силната воля на Украйна, въпреки усложнените отношения с Русия, да продължи по пътя на европейската интеграция. Селективното съдебно производство е проблем, но той трябва да се разглежда принципно и не може за всеки конкретен случай да се персонализира. Това се отнася до случая "Тимошенко". Важно е да се знае, че г-жа Тимошенко ясно заяви волята си нейният случай и престой в затвора да не се обвързва с подписването на споразумението", заяви Маруся Любчева, базирайки се на  срещата й с Юлия Тимошенко, състояла се в края на месец август.

Българският евродепутат обърна внимание и на доклада на Елмар Брок относно общата външна политика и политика на сигурност на Съюза. Тя коментира, че външната политика на ЕС обхваща въпросите за партньорството, добросъседството и разширяването на Съюза на изток, и е недопустимо в различни доклади, съдържащи анализ на едни и същи политики, да съществуват сериозни разлики в оценките. Като пример тя приведе доклада за Източното партньорство и доклада на Брок, които дават различни оценки на напредъка на страните кандидат-членки. "Това са различни послания, които се изпращат както към европейските граждани, така и към гражданите на останалите страни. Необходима е синхронизация и аз препоръчвам това да се направи възможно най-скоро", каза Любчева.