Sech

Sech

Горското до кмета на Варна: Сече се по тъмно предприятие "Държавно горско стопанство" - Варна, в писмо до кмета на община Варна Иван Портних.

Преди дни кметът Иван Портних изпрати запитване до ръководството на "Североизточно Държавно предприятие" - Шумен, в което се казва: "Във
връзка със зачестилите сигнали на граждани за сеч на дървесина в район Аспарухово, Община Варна, и предвид потенциалната опасност от обезлесяване и създаване на предпоставки за свличане на земни маси и наводнение, Моля да получа отговори на следните въпроси: Изсича ли се дървесина на територията на район Аспарухово, кой я извършва и с каква цел? Разполагате ли с данни за незаконна сеч, правят ли се проверки и какви са резултатите от тях? Имате ли информация за незаконно изсичане на дървесина в други райони на Община Варна?".
От Горското обясниха още, че се извършват постоянни проверки, включително и съвместни, с участието на мобилните екипи на съседните горски
стопанства, Регионалната дирекция по горите и IV-то РПУ. За част от тях има качен снимков материал на сайта на ТП ДГС Варна.
От началото на годината са съставени 22 бр. акта, задържани са 2 бр. каруци и 4,5 куб. м. дърва за огрев.
Нарушенията по Закона за горите се извършват почти на цялата територия, но са съсредоточени в районите на квартал "Аспарухово", квартал "Възраждане", село Каменар и село Дъбравино. Извършват се предимно в тъмната част на деня и от лица с нисък социален статус и преобладаващо ромско население.
Провежданите сечи не създават по никакъв начин предпоставки за свличане на земни маси, обезлесяване на терени и предпоставки за наводнения.