DSC_0328

DSC_0328

Готова е Клетка 1 на депото за отпадъци и е финансиран с евросредства на стойност 43 231 121 лв., а срокът за изпълнение 44 месеца – от 25 август 2011 г. до 25 април 2015 г.  Към днешна дата приключва строителството на "Клетка 1", която побира 400 000 тона отпадъци и е с обем 450 000 куб. м. Изградена е дренажната система под дъното, както и обходните скатови канавки. Извършват се изкопно-насипни работи по оформяне леглото на клетката и за достигане на проектните нива и вътрешните експлоатационни  пътища. Изградена е 70 % от опорната дига. Сградата за  съхранение на опасни отпадъци на площадката, отредена за Екопарк, е завършена в груб строеж. Продължават дейностите по изграждане на канализация и изгребна яма, маслоуловител и  резервоар. Стартирано е и външното ел. захранване до обекта.  В края на миналата година започнаха също подготвителни мероприятия за строителство на двете претоварни станции за отпадъци в общините Несебър и Карнобат. "Ще проверявам често и се надявам до края работата да върви качествено и в срок. Това е изключително важен за целия Бургаски регион проект, тъй като решава проблемите ни с депониране на отпадъците за 50 години напред. За да очертая мащаба, припомням, че депото ще се ползва от 210 населени места с близо половин милион жители", каза кметът Димитър Николов.                      

С реализиране на проекта ще се постигнат следните цели: Драстично намаляване на количествата отпадъци, насочени за депониране, респективно редукция в размера на дължимите отчисления по чл. 64 на ЗУО; преустановяване използването на нелицензираните депа и съсредоточаване на отпадъчния поток към контролирано регионално депо; осигуряване на предварително третиране на отпадъците преди депониране; оптимизация при превоза на дълги разстояния чрез претоварни станции /Карнобат и Несебър/ и високоефективни транспортни средства за пренасяне на отпадъците; разделно събиране на специфични отпадъци, например отработени масла, батерии и акумулатори, излезли от употреба МПС, електрическо и електронно оборудване, утайки от ПСОВ и биоразградими отпадъци, отпадъци от строителна дейност; компостиране и сепариране на рециклируеми отпадъци на депото; екологично депониране, с възможност за оползотворяване на биогаза. 
Обхватът на проекта включва проектиране и изграждане на първа клетка от Регионално депо "Братово - Запад", монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях, доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионалното депо и двете претоварни станции.