Готвачът на принц Рение обучава преподаватели в Царево Лудвиг Якс е проспериращ кулинар, прочул се с кетърингите си в елитни австрийски ресторанти и старинни замъци. Готвил е за много правителствени личности и благородници, сред които са и принцът на Монако Рение и съпругата му принцеса Грейс Кели. Изкуството му да готви познава и съпругата на световно известния диригент Херберт фон Караян Елиет, която на приеми не пропускала да го посети в кухнята и лично да го поздрави.

В момента е майстор-готвач в петзвездния хотел "Златен елен" в Залцбург, като едновременно с това участва в различни международни проекти в областта на кулинарията. Сега разработва учебен план за двегодишно професионално обучение в Ливан. Представял е професията в Япония, Испания, Сърбия и Белгия и в дългогодишната си практика е натрупал много знания и опит в готварския занаят.

Пред учениците Лудвиг Якс представи своята гледна точка за професията "готвач", като започна с това, че готварството е занаят, за който винаги ще има работа. Той им обърна внимание, че избирането на професия от областта на кулинарията дава мъзможност да се развие и собствен бизнес.

Майстор-готвачът показа кулинарни техники и пред медиите. За целта бе приготвил тристепенно дегустационно меню, в което присъстваха и любимите на клиентите му телешки роландини.

Центърът ще продължи с представянето и на останалите професии. Всяка една от тях ще бъде презентирана от най-добрия в професията.

БГЦПО предлага професионално обучение в 11 направления и 24 професии. Основната му цел е усвояването на знания и умения в хотелиерството и ресторантьорството.

Центърът е одобрен от 15 март за доставчик на услуги за обучение по професионална квалификация и за обучение по ключови компетентности на безработни и заети лица по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013”. Като обучителна институция към Социалното министерство в него ще се обучават предимно безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Квалификационни курсове ще има и за заети лица. Първият курс за безработни започва на 29 март и ще е безплатен.