Милена Градинарова представи продукцията си за пръв път в Бургас по време на фестивала на крафт бирата. Снимки Авторът

Милена Градинарова представи продукцията си за пръв път в Бургас по време на фестивала на крафт бирата. Снимки Авторът

Все по-често лазерното гравиране и 3D печата се изпозлват за изработката на различни рекламни материали. От скоро обаче тези технологии влизат в сила и за направата на различни сувенири и бижута. Предпочитанията са най-различни - от гравиране на цветя до лика на д-р Хаус и анимационни герои. Милена Градинарова се занимава с лазерно гравиране от години и признава, че най странното нещо, което е правила е пръстов отпечатък. "Първо се сканира пръста и после се гравира, и така стана подарък за гаджето например", казва тя. Има модели, чията изработка изисква голяма прецизност и умения. Такъв например е с лика на света Богородица, която Градинарова предлага като сувенир гравирана върху различни полускъпоценникамъни. "Първо се рисува на ръка, а после с лазер. От 7-8 камъка един издържа гравирането, другите се пръскат. Времетраенето за изработването също е различно, за направата на някои отнема 30 минути, а при други - час и половина", допълни Градинарова.

Както всяко нещо и тук си има тънкост и специфика, и не всяка повърхност може да се гравира. Най-често клиентите предпочитат камъни, стъклени чаши, корк от който стават гривни, но и подложки за чаши. Гравираните полускъпоценни камъни са едни от най-харесваните бижута. Те са с различна цена в зависимост от модела като започват от 10 лева. Гравирането върху дървени изделия като кутии за чай и различни табели често се използва и с рекламна цел. Това е интересен начин да гравирате фамиялията си на входна табела.

Градинарова за пръв път представи изделията си в началото на месеца на провелия се в парк "Минерални бани" фестивал на крафт бирата.

Галерия