Гръцкият консул опита сладко от смокини в Созопол Дипломатът гостува по повод 2 620 г. от основаването на Созопол. Николаос Пиперигос стана част от възстановката на някогашен созополски дом. Домакини на празника бяха членове на Българо-гръцкото дружество. Гръцкият консул опита сладко от смокини, пи вода от старинна чаша, изпи по чаша кафе и ликьор, така както е бил редът на поднасяне при посрещане на гости в далечните времена. "Поздравявам ви за големия юбилей, който отбелязвате тази година", каза консулът и подчерта, че жителите на Созопол трябва да се гордеят с град с такава богата история. Гост на вечерта бе и областния управител Константин Гребенаров, който също е член на Българо- гръцкото дружество. Дворът на Етнографския музей бе украсен с типичните за началото на миналия век плетени покривки и карета, а група жени показаха майсторлъка на плетенето им. С гръцка музика и хора завърши поредната вечер от възстановките.

 

Ден преди това домакини на атракцията "Възстановка на традиционно созополско семейство" бяха членовете на тракийското дружество "Яни Попов". Те показаха автентична седянка и почерпиха гостите си с тракийски ястия като тиквеник, зелник, солена баница,люта българска ракия и руйно вино. Не липсваха и типичните созополски бели сладки. Звучните тракийски песни и пищните носии от Западна Тракия привлякоха туристи, които се хванаха на дълго хоро.

В поредица от пет дни неправителствените организации в града Тракийско дружество,Българо-гръцко дружество, клуб "Българка", независимо женско дружество "Св.Марина", клуба на пенсионера и читалище "Отец Паисий"са домакини на колоритната атракция.