"Гьоте" стана на 50 г., президентска снаха е учила в гимназията

Гимназията е създадена през 1960-та година и е била първото езиково училище в Югоизточна Европа. Първоначално тук са се обучавали ученици в четири паралелки. В момента в училището учат 746 момичета и момчета, сред тях и ученици от Хасково и Габрово. Броят на паралелките се е увеличил на 29 и то благодарение на делегирания бюджет, обясни Генета Илиева директор на учебното заведение.

 

Гимназията първа в Източна и Централна Европа провежда изпити за немска езикова диплома през 1994-та година. До сега 1 309 ученика имат такъв сертификат след положен изпит.

Училището се гордее и с фоклорния си състав, тетралната трупа, клуба на младия преводач и празниците, които организира - "Фашинг", "Мис и Мистър подготве" и други.

Гимназията си партнира с учебни заведения в Румъния, Германия, Турция.

Програмата за празника включва Ден на отворени врати, презентации, Педагогически съвет, подписване на договор за сътрудничество с университет "Проф. д-р Асен Златаров", юбилеен концерт, спортен празник.

ГПНЕ "Гьоте" се гордее и със своите възпитаници - известни журналисти, икономисти, общественици. Сред завършилите учебното заведение е и бургазлийката Гергана Георгиева, която през 2004-та година се омъжи за сина на президента на Мадагаскар - Жосоа Раваломанана. Президенското семейство пристигна тогава в родния град на булката, за да направят годеж.