Бургас е първият град, в който се създава такава здравна платформа, каза кметът на града Димитър Николов. Снимки Черноморие-бг

Бургас е първият град, в който се създава такава здравна платформа, каза кметът на града Димитър Николов. Снимки Черноморие-бг

Сега съществуващите хартиени здравни картони на децата от яслите, градините и училищата ще бъдат преобразувани в електронно медицинско досие. Платформата е разработена и е предоставена на Община Бургас, която става нейн собственик. Всяко дете ще има свой профил там, до който достъп ще имат медицинската сестра в яслата и градината, сестрата или лекаря в училище, както и родителите. Те ще могат да са създадат свой профил и чрез него да достъпват информацията за здравния статус на децата си.

"По този начин ще може да се прави анализ на състоянието на децата, за нуждите на тяхната профилактика. Родетелят ще прецени дали да споделя информацията и с кого", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

Целта на тази платформа е да помогне за премахване на хартиените здравни досиета на децата. След като информацията бъде качена на носителя, няма да се налага хартиеният картон да бъде предаван от яслата в градината, от градината в училище. Информацията ще се съдържа в платформата и достъпът до нея ще е регламентиран.

Тя трябва да заработи до няколко месеца. А медицинските кадри, които ще работят с нея ще бъдат обучени как да въвеждат информацията.

В момента децата и тийнейджърите имат здравен картон при педиатрите си и личните си лекари. Чрез общинската платформа ще се уеднакви информацията, която се съдържа в здравните досиета на децата при лекарите и в учебните заведения.

"Така няма да ни се налага да попълваме хартиените картони, както го правехме досега. И когато на седмица подписвам 10-15 имунизационна картона за родители, които заминават с децата си за чужбина, това ще улесни работата ни", допълни д-р Георги Паздеров - шеф на Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Галерия