Постановката за първи път ще се играе пред публиката в Бургас

Постановката за първи път ще се играе пред публиката в Бургас

Театралната постановка "Хората от Оз" ще има своята премиера в Бургас на 9-ти октомври, вторник, в рамките на второто издание на "Порт Прим Арт Фест". Фестивалът на изкуствата се организира и финансира от гранд хотел и СПА "Приморец" със съдействието на Община Бургас. Патрон на тазгодишното издание е актрисата Татяна Лолова.

"Хората от Оз" е постановката на "Театър 199" и Яна Борисова досега не е показвана в морския град. Неин режисьор е Галин Стоев, сценографията е дело на Юлиян Табаков, а музиката - на Саша Карлсон. В ролите - Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова.

"Хората от Оз" е носител на редица награди, сред които са: "Икар" - 2014 г. за драматургичен текст на Яна Борисова; "Аскеер" - 2013 г. за поддържаща мъжка роля и награда за женска роля на Международен фестивал "Друмеви театрални празници Нова българска драма" през 2014 година, присъдена на Цветана Манева. Отзивите за пиесата са повече от възторжени: от "Деликатна, леко снобска, създадена от и за хора на духа" до "Нямам нужда от други причини да обичам театъра - стига ми да преживея два вълшебни часа като тези с "Хората от Оз".

Представлението бяга изцяло от дребните житейски несгоди и се съсредоточава върху глобални теми като приятелството, любовта, личностната свобода. То е третата, последна част от театралния триптих на Яна Борисова, започнал с "Малка пиеса за детска стая" и продължил с "Приятно страшно". Трите пиеси са обединени не от общ сюжет, а от почти еднаквия актьорски състав и прилики между характерите на героите. Заглавието на постановката е инспирирано от романа на Лиман Франк Баум от 1904 г. "Вълшебникът от Оз. Страната на Оз", който авторът описва като "модерна вълшебна приказка, в която изненадите и веселието изобилстват, а тъгите и кошмарите са изоставени". Точно такава атмосфера очаква публиката и в "Хората на Оз".

Представлението ще се играе е на 9-ти октомври, вторник, от 19.30 часа в зала НХК. Билети на касата на НХК.