babin_denNes

babin_denNes

Хоро се изви в Несебър на днешния Бабинден

където приготвиха вкусни пити и най-различни угощения. Според традицията на този празник се почита "бабата", която изражда младите невести от селото. Жените от тракийското дружество, също посрещнаха "бабата  на Несебър" и отново според обичая й поляха вода, за да измие ръцете си със сапун, след което преметнаха хавлия на дясното й рамо, спазвайки традицията.

Всяка година, жените от Тракийския клуб в града посещават сградата на Община Несебър, като по този начин искат да орисат, в цялата Общината през настоящата година да се раждат повече деца. И тази година, облечени в народни носии, под съпровода на тъпан и гайда и с бебе (кукла) на ръце,  жените се отправиха към местната администрация, където ги посрещна секретаря Стойко Стоянов. Те му поднесоха една от току що омесените пити и му дадоха да държи в ръцете си новороденото, като обясниха, че този ритуал ще донесе бебе в неговия дом. "Бабата" раздаде на всички жени китка здравец, вързана с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве и много деца. След това под съпровода на гайдата и тъпана и с песните на жените от Тракийски клуб Несебър, през сградата на Общината се изви голямо българско хоро.

Бабин ден е български празник, който се отбелязва на 21 януари по стар стил. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при израждането на жените, от където идва и името на празника Бабин ден. Днес вече има здравни заведения и тази роля на бабата, с малки изключения, е почти отпаднала. За това от 1951 година, 21 януари е обявен още за Ден на родилната помощ и е повод за благодарност, и към акушерите, и гинеколозите.