Hrana2

Hrana2

Храната, която се предполага, че зарази варненски деца със салмонела, е била проверена

Това съобщи днес Елеонора Ангелова, ръководител направление "Хранене" към "Стопанска и спомагателна дейност".

Тя добави, че резултатите от пробите на служителите са отрицателни. По думите на Ангелова при избора на фирма доставчик на храна за малчуганите компромис не е правен. Тя посочи и данни на Регионалната здравна инспекция, според които заболели от салмонела в морската столица са 139 души. От тях 12 деца се хранят от детските кухни в града, но храната е само за обедно хранене. Това означава, че заболелите малчугани са се хранили и с друга храна.
От понеделник няма отлив на родители, купуващи купони за храна, каза още Ангелова. Общо 4600 деца са ползватели на детските кухни. Все пак, докато причината за заразяването не стане ясна в менюто няма да бъде включено пилешко месо.
Драгомир Бакалов, баща на едногодишната Марина, заболяла от салмонела бе днес пред офиса на "Стопанска и спомагателна дейност". Той разказа за състоянието на невръстното си дете, което е прието в болница в късните часове на 4-ти септември. По думите му въпреки адекватната лекарска намеса изследванията на Марина все още показват салмонела, като има съмнения и за ешерехия коли. Разтревоженият родител настоява да се уточни източникът на заразата. Той иска и ревизия на пътя на храната до детската кухня. Според Бакалов случаите на заболели от салмонела деца са повече от официално обявените 16 и не се знае колко още са преносители на заболяването.
"Мисля, че е редно институциите да си свършат работата и да дадат информация на обществеността преди изтичането на 14-дневният срок". Бакалов каза още, че възнамерява лично да съобщи за случая на кмета и Общинския съвет. Малката Марина е била няколко дни в болница с температура от 39 градуса и диария. По думите на майка й в деня, в който детето е показало признаци на заболяване не е приемало храна освен тази от детската кухня. 

Днес+