Хубавото кафе се познава по аромата и плътността

Оказва се, че има технология на пиене на черната течност. И тя трябва да бъде приготвена по специален начин, за да се запазят вкусовите й качества. Как се пие кафе и какъв път изминава от плантацията до чашата, разкри Петър Узунов на кафе семинара, организиран по случай първия рожден ден на "Старбъкс" в Бургас.

 

Историята на кафето започва в далечен Йемен. Там с векове са съхранявали грижливо тайната на производство на кафе. Докато един сириец не успява да открадне няколко зърна и да ги посади край Босфора. Втората кражба на зърна кафе от Йемен е извършена от холандци. Франция е първата страна, която получава кафето легално. През 16-ти век кралят получава зърна кафе като дар.

Днес кафето е на второ място в света, след петрола, по продажби.

Пътят му започва в платнациите. В заводите обаче, където се обработва, се създава неговия вкус, който се влияе и от начина на изпичането му.

"Три са стъпките, които трябва да се следват, за да се оценят качествата на кафето", обясни Петър Узунов. Първо чашката се поднася към носа. Част от нея е закрита с ръка, така че да се получи нещо като палатка над чашата. След това се помирисва кафето, за да се усети аромата му. Втората стъпка е шумното сърбане на кафе. При нея се усещат качествата. При третата стъпка сърбащият успява да разпознае плътността и киселинността на течността чрез основата на езика си.

За да изпъкнат качествата на кафето, е важна и храната, с която се поднася то. Правилно подбраният сладкиш допълва удоволствието от пиенето на кафе и може да превърне деня в приключение.