DSC_1716

DSC_1716

Художествени пластики на кръговите във Варна изградена от човешки силуети и улични лампи, имитиращи гаров площад, освежи площад "Славейков" във Варна. Автор на проекта е скулпторът Живко Дончев, който спечели конкурс, обявен от община Варна, в съревнование с 10 конкурентни идеи.  Подобни пластики ще бъдат поставени на още три острова - на кръговото движение на сп. „Почивка“, по протежението на ул. „Девня“ и между бул. „Атанас Москов“ и път II-2. Четирите композиции са първата стъпка за промяна на визията на градската среда, инициирана от кмета на Варна Иван Портних. По негово нареждане дирекция „Култура и духовно развитие“ организира конкурса за визия и оформление на обектите.

Работата по обогатяване на градското пространство продължава - в началото на септември община Варна, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Варна Дизайн Форум обявиха конкурс „Визия за Варна“. Територията, предмет на конкурса, обхваща четири обекта - площадно пространство бул. „Мария Луиза“ - бул. „Сливница“; пл. „Екзарх Йосиф“ („Шишкова градинка”); площадно пространство ул. "Преслав" (ул. „Сан Стефано“) ул. „Одесос“ (пред РДВР-Варна); градинката на Кукления театър, между улици „Шейново“ и „Драгоман“. Участието в конкурса е безплатно.
Кандидатите трябва да подадат заявление за участие в свободен текст на email: [email protected], от който ще бъде предоставена Layout-рамка с
логото на конкурса. Проектите ще бъдат качени на сайт или във Фейсбук и ще бъде организирано публично гласуване. Жури, с участие на представители на община Варна, САБ, КАБ и ВДФ, ще отличи най-добрите проекти, като общият  награден фонд е в размер на 4000 лв. Предвижда се и награда за проекта, събрал най-много почитатели в социалната мрежа.