Художничка рисува Б.Б. като дете с пожарна Под картината стои надпис - "Б.Б.". "Това е моята представа за Б.Б., когато е бил дете. Но тези инициали не означават задължително, че съм нарисувала вашият премиер. Може да е той, но може да е всеки друг, когато е бил малък", обясни авторката.

 

Това е първата изложба на Чезара Колесник в бургаската галерия "Богориди" и първа в страната ни. Родената в Молдова художничка е завършила образованието си в Сорбоната в Париж, където живее и работи и днес. Тя рисува предимно образи на деца, но такива, каквито ги вижда в своето въображение без непременно те да са реални лица. "Картините ми имат два смисъла, зависи кой как ще ги погледне. Защото момчето може да е конкретно момче, но също така може да е кое да е момче, срещнато на улицата", разказа Чезара Колесник. В творбите й всеки може да намери своето детство. Повечето от детските образи, нарисувани от нея, са със сини или сиви очи. Авторката признава, че това не е целенасочено търсен ефект. Тя определя живопистта си като интуитивна и импулсивна. Сигурно затова е обърнала внимание и на своята интерпретация на "Дървото на живота", "Дървото на желанията", "Дървото на очакванията".

И докато говори застава до любимата си картина в настоящата изложба озаглавена "Коля".

Чезара Колесник намира Бургас за тих град. В последните години избира да прави изложби в страни от бившия Източен блок. Така след Румъния и Турция някакси естествено е дошъл реда и на България, на Бургас.

Снимка и репродукция Етелка Пирева