Срещата се състоя във финландската столица Хелзинки. Снимки ГЕРБ - Бургас

Срещата се състоя във финландската столица Хелзинки. Снимки ГЕРБ - Бургас

И бургаският кмет Димитър Николов участва в срещата с Мафред Вебер - кандидат за председател на Европейската комисия, издигнат от Европейската народна партия и подкрепен от ГЕРБ.

Срещата се състоя в рамките на конгреса на ЕНП във финландската столица Хелзинки. Българската делегация бе водена от зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията в Народното събрание Цветан Цветанов. В делегацията участваха кметове на областни градове, избрани от листата на ГЕРБ, сред които и Димитър Николов. Бургаският кмет е зам.-председател на ГЕРБ.

Мафред Вебер е кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия и настоящ председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

По време на срещата Цветан Цветанов и кметовете от ГЕРБ декларираха подкрепата на българската делегация към кандидатурата на Манфред Вебер за председател на ЕК. "Вашият дългогодишен опит ще бъде безценен за ЕС при справянето с актуалните предизвикателства пред Съюза като сигурността, миграцията и Брекзит. Освен това вие сте и голям приятел на България", обърна се към Вебер Цветанов.

"Най-важното е да постигаме резултати в полза на гражданите и затова приветствам усилията на държавната и местна власт в България да повишат качеството и стандарта на живота на хората", посочи Манфред Вебер пред Цветанов и кметовете от ГЕРБ. Председателят на Групата на ЕНП в ЕП изтъкна, че по време на своите посещения в България с министър-председателя на страната ни Бойко Борисов и Цветан Цветанов се е убедил, колко добре България пази външната граница на ЕС и допринася за сигурността на всички европейски граждани. "Уверен съм, че добрите резултати на европейските избори ще са добър трамплин за местния вот в България по-късно през 2019 г.", каза Вебер и благодари за подкрепата на българската делегация от ГЕРБ за неговата кандидатура.

"Заради Брекзит бюджетът на ЕС ще бъде с 5% по-малък, но въпреки това в проектобюджета на ЕС за новия програмен период за България са предвидени с 8% повече средства за кохезионна политика. Това означава 2 млрд. лева повече за Българските общини", изтъкна Цветанов.

"Нашата цел е да осигурим достойна и модерна среда за живот на нашите съграждани. Искаме българите да търсят своята професионална реализация и щастие у нас и сме твърдо убедени, че в България те са постижими", сподели пред Манфред Вебер Цветанов, като допълни, че за целта догодина европейските граждани трябва да подкрепят ЕНП.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през май 2019 година във всички държави-членки на Европейския съюз.

Галерия