IMG_8083

IMG_8083

И децата във Василико с нова площадка

проект "Паркоустройство и благоустройство на град Царево", който е на стойност 540 000 лева и се финансира на 100% по Програма за развитие на селските райони.

"Тази детска площадка е поредната, но не и последната, която се открива в Царево. В най-скоро време ще бъдат изградени и нови съвременни детски площадки в детските градини. Искам да благодаря на ландшафтният архитект и на целия екип, които работиха активно за осъществяването на тези прекрасни съоръжения. Всички деца в Царево, а и  тези, които са гости на общината, ще се радват на една приветлива и модерна среда, отговаряща на всички европейски изисквания за безопасност", каза кметът на община Царево Георги Лапчев.

Детската площадка за игра на открито се намира в квартал "Василико" и носи името "Слънце". Гледката от самата площадка е уникална с това, че се намира на брега на морето и се вижда целия залив между стария и новия град, пристанището и църквата в квартала. Тя е предназначена за деца до 12 година.

Водеща идея при проектирането на всички площадки по проекта е да се осигури максимална площ за игра, както и да бъдат предоставени условия на посетителите за активен и пасивен отдих. Проектното решение цели провокиране на детското мислене и интерес, като това е постигнато чрез геопластики, различни по форма и цвят настилки, и игрите, които са предвидени да бъдат част от рисунъка. Уникалното при новите площадки е това, че са изградени с цветната ударопоглъщащ настилка, състояща се от два слоя.

Малката площ, върху която се разпростира детската площадка е под формата на пейзаж.  Както следва, водещата идея  е слънце, което с лъчите си формира главната алея и местата за детски съоръжения, а в центъра му се намира пясъчник за игра. Над „Слънцето” има дъга, която изпълнява функцията на обходна алея за цялата детска площадка.

Общият брой на съоръженията за игра е 10, има поставени 6 кошчета за отпадъци и 8 осветителни тела. Поставени са и 9 пейки, които са разположени на места с максимална видимост към детската площадка.